ACNEWS

„Vörös vonalat” lép át Ukrajna egy NATO-tagállam engedélyével

Illusztráció / Kép: Pexels
Illusztráció / Kép: Pexels
Megjósolhatatlanok a holland védelmi miniszter mai bejelentésének következményei. Ukrajna engedélyt kapott az oroszok által meghúzott vörös vonalak egyikének átlépésére.
Hirdetés
Ad image

Ruben Brekelmans, Hollandia védelmi minisztere csütörtökön újságírók kérdéseire válaszolt a NATO védelmi minisztereinek brüsszeli ülése előtt. Többek között elmondta, hogy országa engedélyt ad Ukrajnának arra, hogy a holland F-16-os vadászrepülőgépeket felhasználhassák Oroszország legitim célpontjainak támadására is – tudósított az ukrinform.

Brekelmans így nyilatkozott: Leszállítottuk az első F-16-os kontingenst. Ezek jelenleg már Ukrajna légterében vannak. Mindig is hangoztattuk, hogy Ukrajnának be kell tartani a nemzetközi jog előírásait. Nincsenek azonban szabályok, melyek a távolságot korlátoznák. A nemzetközi jogot nem lehet megállítani a határon, vagy száz kilométerre a határtól. Így tehát megengedjük Ukrajnának, hogy az F-16-osokat önvédelemre használják. Vagyis a katonai célpontok támadása az orosz területen és az orosz légtérben egyaránt megengedett. Úgy gondolom, hogy Ukrajna támogatása kulcsfontosságú ezekben a napokban. Tíz nappal ezelőtt Harkovban és Kijevben jártam. A helyzet mindenütt aggasztó, különösen a nagyvárosokban, elsősorban Harkovban. Lépnünk kell. Továbbá beszélnünk kell védelmünk és elrettentésünk megerősítéséről, mert az orosz fenyegetés nem csak rövid, hanem hosszabb távon is egyre fokozódik.

A NATO védelmi miniszterei október 17-18. között üléseznek Brüsszelben, a tárgyalásokon egy ukrán delegáció is részt vesz. A találkozón nagy valószínűséggel sor kerül a holland kezdeményezés megvitatására is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés