ACNEWS

Washington párbeszédre törekszik Törökországgal

Az Egyesült Államok párbeszédre törekszik Törökországgal, miután Ankara és a Nyugat felszámolta azt a diplomáciai válságot, amelyet az váltott ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nem kívánatos személynek minősítette 10 nyugati ország - köztük az Egyesült Államok - nagykövetét - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

Hirdetés
Ad image

Az Egyesült Államok párbeszédre törekszik Törökországgal, miután Ankara és a Nyugat felszámolta azt a diplomáciai válságot, amelyet az váltott ki, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök nem kívánatos személynek minősítette 10 nyugati ország – köztük az Egyesült Államok – nagykövetét – jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján Ned Price, az amerikai külügyminisztérium szóvivője.

„A Biden-adminisztráció együttműködésre törekszik Törökországgal a közös prioritások terén, és mint bármely NATO-szövetségessel, folytatjuk a párbeszédet az esetleges nézeteltérések megoldása érdekében” – fogalmazott Price. „Úgy gondoljuk, hogy a legjobb út, ha együttműködünk a kölcsönös érdekek mentén” – tette hozzá a szóvivő.

Az Egyesült Államok, Németország, Franciaország, Kanada, Norvégia, Svédország, Finnország, Dánia, Hollandia és Új-Zéland nagykövetségei a múlt hétfőn közös nyilatkozatban bírálták a török igazságszolgáltatást a négy éve börtönben ülő Osman Kavala török üzletember, emberi jogi aktivista pereinek „késleltetése” miatt, és a férfi azonnali szabadon bocsátására szólították fel Ankarát.

A török államfő az esetre reagálva először felvetette a misszióvezetők hazaküldését, majd szombaton elrendelte a diplomaták nem kívánatos személlyé nyilvánítását.

Az amerikai külképviselet hétfőn a hivatalos Twitter-fiókján bejelentette: az Egyesült Államok megerősíti, hogy tartja magát a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi egyezmény 41. cikkéhez. A szerződés 41. cikke azt mondja ki, hogy diplomaták nem avatkozhatnak be a fogadó ország belügyeibe.

Az amerikai nagykövetség megfogalmazását később a többi szóban forgó ország külképviselete is megosztotta a Twitteren.

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn üdvözölte, hogy a török igazságszolgáltatás bírálata miatt a minap nem kívánatos személynek minősített 10 nyugati ország ankarai nagykövete „visszakozott”, és arra tett ígéretet, hogy nem avatkozik be Törökország belügyeibe. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés