ACNEWS

Zelenszkij nyugdíjba akar menni

Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
Zelenszkij hivatalba lépésekor, állítólag, csak egy törvényhozási időszakra gondolt.
Hirdetés
Ad image

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök azt mondja, az Ukrajna elleni orosz agressziós háború befejezése után, amely jelenleg nem látható előre, nem kíván újra indulni. Egy ilyen lehetőség csak addig lenne számára nyitva, amíg a háború folytatódik. Utána nyugdíjba akar vonulni  – értelmezi az ukrán elnök szavait a Kronen Zeitung.

„Ha a háború folytatódik: igen. Ha vége a háborúnak: nem” – mondta a digi24 román híroldalnak szerda este megjelent interjúban. Hozzátette: az Oroszország elleni háború alatt nem menekülhet el.

A hadiállapot nem teszi lehetővé a választásokat. Ukrajnában az alkotmánynak megfelelő rendes elnökválasztást valójában 2024. március 31-re tűzték ki. A jelenlegi hadiállapot szerint, amelyet Oroszország 2022. februári inváziója után vezettek be, tilos megtartani. Az eredetileg idén októberre tervezett parlamenti választásokat is határozatlan időre elhalasztották.

Ugyanakkor a legkülönfélébb oldalakról – így a nyugati szövetségesektől is – ismételten felszólították a törvénymódosításra és a választások megtartására még háborús időkben is. Zelenszkij ezt eddig elutasította, többek között arra való tekintettel, hogy országában a külföldi pénzektől függő választások finanszírozása hiányzik.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés