ACNEWS

Zelenszkij gátlástalanul smúzol a lengyel kormánynak

Zelenszkij szerint csalással nyert Putyin a választásokon Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal sajtóosztálya / AFP
Zelenszkij szerint csalással nyert Putyin a választásokon Fotó: Ukrán Elnöki Hivatal sajtóosztálya / AFP
Az ukrán elnök szombaton a lengyel határhoz megy a gabonablokád miatt, üzent Donald Tusknak, hogy ő is jöjjön.
Hirdetés
Ad image

Egyezkedne Zelenszkij a lengyel kormányfővel, ugyanis két hete folynak a gazdatüntetések Lengyelországban a gabona bevitele ellen. Az ukrán elnök szolidaritásra szólított fel az ukrán áruval szemben. Azt szeretné, hogy a határon kialakult helyzetet közösen és mindkét félnek megfelelően oldják meg. „Ez az a gabona, amelyet gazdáink és parasztjaink nagy nehézségek árán termelnek meg, a brutális orosz agresszió okozta nehézségek ellenére. Szeretnék a lengyel társadalomhoz fordulni, és Ukrajna háláját kifejezni mindazoknak, akik különbséget tesznek a politikai manipuláció és a kritikus nemzetbiztonsági kérdések között” – fogalmazott Zelenszkij.

Meg kell őrizni az egységet

„Arra kérem Önt, Donald, miniszterelnök úr, hogy jöjjön el a határra is. És Andrzej, elnök úr, arra kérem Önt is, hogy támogassa ezt a párbeszédet. Ez a nemzetbiztonságról szól. Ezt nem szabad halogatni. A következő néhány nap lehetőséget ad erre. Én is készen állok arra, hogy kormányunkkal együtt a határra menjek. Szeretnék most az Európai Bizottsághoz is szólni. Meg kell őriznünk Európa egységét. Ez alapvetően az Európai Unió érdeke.” – idézi az Index az elnök szavait.

Felborul az egyensúly

Csakhogy a jelek szerint Zelenszkij nem tudja, mit beszél. Ugyanis az a gabona, ami a határnál elakadt, nem az ukrán parasztok, hanem az amerikai nagytőkések tulajdona. Ahogy az ukrán földbirtokok is, amin termesztik. Európa egysége pedig éppen azzal bomlik fel, ha beengedik az EU-ba a silány minőségű, génkezelt, de jóval olcsóbb ukrán gabonát. Ez ugyanis az uniós gazdák megélhetését sodorja veszélybe, akik hitelbe vették a méregdrága, környezetkímélő munkagépeiket, vagyonokért bérlik a gabonatárolókat. Ezért aztán hiába érvel mézesmázos szavakkal Zelenszkij, a lengyelek soha nem engedik be az ukrán gabonát.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés