ACNEWS

Zelenszkij már Amerikának is kínosan vállalhatatlan

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntet egy katonát/ Fotó: Handout
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitüntet egy katonát/ Fotó: Handout
Az ukrán elnök annyira gyűlöli Magyarországot, hogy februárban felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán elnök annyira gyűlöli Magyarországot, hogy bosszúból felrobbantotta volna a Barátság kőolajvezetéket.

A megdöbbentő hírt a Washington Post szellőztette meg, miután birtokába került az amerikai hírszerzés erről szóló dokumentuma. Tény, hogy Zelenszkij gyakran túlságosan erőszakosan követelte és követeli a NATO-tól és az európai országoktól, hogy ne csak szóban, de fegyverekkel is álljanak ki Ukrajna mellett.

Bár Amerika teljes erőbedobással támogatja az ukrán – orosz háborút, de a valóságtól gyakran elrugaszkodó, lobbanékony ukrán elnök számtalan vízióját – miszerint fegyverrel megtámadják Oroszországot – már határozottan ellenzi.

Ennek Amerika többször is hangot adott, amit Zelenszkij alkalmanként kénytelen-kelletlen tudomásul vett. De továbbra sem mondott le róla, hogy orosz falvakat foglaljon el, olajvezetékek bombázzon, vagy nagy hatótávolságú rakétákkal Oroszország határain belüli célpontokat támadjon.

A 444 által idézett cikk szerint Zelenszkij egy január végi megbeszélésen azt erőltette, hogy „hajtsanak végre csapásokat Oroszországban”, miközben ukrán szárazföldi csapatokat vezényelt volna ellenséges területre, hogy „elfoglalják az orosz határ menti meg nem határozott városokat”.

Február közepén Julija Szvridenko miniszterelnök-helyettessel tartott megbeszélésen Zelenszkij már azt javasolta, hogy robbantsák fel a szovjet építésű, Magyarországnak kőolajat szállító Barátság kőolajvezetéket. Mindezt azért, hogy így lehetetlenítse el Magyarország iparát, gazdaságát.

Az amerikai jelentés szerint „Zelenszkij kiemelte, hogy … Ukrajnának egyszerűen fel kellene robbantania a csővezetéket, és tönkretenni Orbán Viktor valószínűsíthetően orosz olajra épülő iparát.”

Ami azért is több, mint aggályos, mert Magyarország a NATO tagja. És egy ilyen közvetett támadás katonai diplomáciai botrányt, vagy akár súlyosabb problémát is okozhat.

Zelenszkij persze mindent tagad, „kitalációnak minősítette az amerikai hírszerzés állításait”, de megvédte a jogát, hogy országa védelmében szokatlan taktikákat alkalmazzon.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés