ACNEWS

Fogadjunk: Zelenszkij megkapja ma a Nobel-békedíjat?

Pixabay
Pixabay
Szkeptikusak a szakértők, meg amúgy még sokan mások is…
Hirdetés
Ad image

A Nobel-békedíjat ma, pénteken nem sokkal délelőtt 11 óra után adják át. Elegendő, sőt tán több mint kellene, jelölt van – Volodimir Zelenszkijtől Greta Thunbergig.

2023 az ukrán háború, de egyben a hőhullámok, az árvizek és az éghajlatváltozás által súlyosbított szélsőséges időjárási események éve is. Válságok és konfliktusok uralják a világot. Kína Tajvant fenyegető gesztusaitól az afrikai katonai puccsokon át az egyre szűkösebb nyersanyagokért vívott harcokig terjed a skála.

Hogyan illeszkedik ebbe a világhelyzetbe a Nobel-békedíj? A föld legfontosabb politikai kitüntetésével azokat kell-e elismerni, akik az autokraták és a háborús gyújtogatók útjába állnak? Vagy azokat az embereket és szervezeteket kell tisztelni, akik egy jobb világért küzdenek, távol a katonai konfliktusoktól?

A díjra ezúttal 351 jelöltet neveztek, köztük 259 főt és 92 szervezetet. Csak 2016-ban volt több jelölés, akkor 376. Hogy ki volt az aspiránsok között, de üres kézzel távozott, azt a díj átadása után nem árulják el. A Nobel-intézet 50 évig titkolja a listákat – pontosan ez az oka annak, hogy minden évben nyilvános a találgatás – írja a blick.ch

Végül is az, hogy ki lesz Nobel-békedíjas, mindig attól függ, hogyan értelmezik a béke kifejezést. Egyesek azzal érvelnek, hogy a célnak a béke megteremtésének kell lennie – és ezért a díjat olyan embereknek kell megkapniuk, akik véget vetettek a háborúknak…

A Nobel-bizottság tavaly azt bizonyította, hogy az emberi jogokat is figyelembe veszi a béketeremtés meghatározásában. A bebörtönzött fehérorosz emberjogi ügyvéd Ales Bjaljackinak , valamint orosz Memorial civil szervezetnek és ukrán Polgári Szabadságjogok Központjának ítélték oda a Nobel-díjat. Tekintettel Oroszország Ukrajna elleni háborújára és a fehéroroszországi helyzetre, a szakértők ezt jelzésnek is tekintették az autokraták felé.

A Nobel-díjnak megint Oroszországhoz vagy Ukrajnához lesz köze? Egy brit fogadóiroda Zelenszkij ukrán elnököt tartja a legnagyobb favoritnak, és az oroszok által bebörtönzött Alekszej Navalnijt valamint a fehérorosz ellenzéki vezetőt, Szvjatlana  Cihanovszkajat.

Zelenszkij ellen az az érv, hogy ő és Ukrajna még mindig háborúban állnak. Egy békemisszionárius azt mondta: „Ha lehetségessé válna, hogy országát a békés jövőbe vezesse, az olyan óriási eredmény lenne, hogy nagyon megerdemelné a díjat. De még nincs ezen a ponton.”

Ki nyerhetné helyette a Nobel-díjat? Egy civil bebörtönzött, egy az őslakosok túlélésért küzdő aktivista vagy egy autista klimamatrica… hamarosan megtudjuk.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés