ACNEWS

Zelenszkij már a hadsereg új főparancsnokát is le akarja váltani

Olekszandr Szirkij / Fotó: Ukrán minisztérium
Olekszandr Szirkij / Fotó: Ukrán minisztérium
Marjana Bezuglaya Ukrajna torpedója. És most támad. Zaluzsnyij leváltása után ismét beszélni kezdett: most Szirszkij menesztéséről.
Hirdetés
Ad image

A fronton kialakult általános nehéz helyzet mellett az szóbeszéd hullámának egyik oka az, hogy a Verhovna Rada nemzetbiztonsági, védelmi és hírszerzési bizottságának helyettes vezetője, Marjana Bezuglaya bírálta az AFU főparancsnokát, Olekszandr Szirszkijt.

Ez azért keltett feltűnést, mert egy időben Bezuglaya ugyanilyen aktívan bírálta Valerij Zaluzsnyij korábbi főparancsnokot. Az intézményben felmerült, hogy nem saját maga, hanem az elnöki hivatal utasítására cselekedett, előkészítve Zaluzsnyij menesztését. És miután valóban kirúgták, ez a verzió csak megerősödött.

Így most, amikor hasonló hangnemben beszélt Szirszkijről, a megfigyelők gyorsan analógiákat vontak le, és politikai körökben elkezdtek terjedni a főparancsnok lemondásáról szóló pletykák, valamint a lehetséges utódjelöltekről szóló vita.

A Strana elemzése szerint, a Szirszkijt ért támadás azt jelentette-e, hogy az ügy a menesztése felé halad.

Bezuglaya a Facebook-oldalán olyan bejegyzéseket tett közzé, amelyekben az ország katonai vezetését és személyesen Szirszkijt bírálja. Számos állítása van. A legfontosabb, hogy Szirszkij ugyanazt a vonalat követi a hadseregben, mint Zaluzsnyij. Szerinte virágzik a bürokrácia, és a nepotizmus („tábornoki maffia”).

Azt is állítja, hogy „ismét új dandárokat hoznak létre azért, hogy a mozgósított, alulképzett embereket oda vezényeljék, és tiszteket telepítsenek a parancsnokságukra”. A tapasztalt brigádok pedig „gyakorlatilag semmi javulást nem fognak érezni a mozgósításból”.

Ráadásul Bezuglaya már elkezdett találgatni, hogy ki válthatja Szirszkijt a főparancsnoki székben. Elmondása szerint szívesen látná Jevhen Moisjuk kinevezését, aki jelenleg az ukrán elnök különleges meghatalmazottja a nemzetközi biztonsági garanciák végrehajtásáért és a védelmi erők fejlesztéséért (Zaluzsnij alatt az AFU főparancsnok-helyettese volt), valamint Kirill Budanovét, aki a védelmi minisztérium GUR-jét vezeti. Őket kettejüket Szirszkijjel együtt már Zaluzsnyij menesztése előtt is a legesélyesebb főparancsnok-jelöltként nevezte meg.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés