ACNEWS

Zelenszkij tanácsadói: becsapja magát az elnök

Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
A Nyugat belefáradt a háborúba. Ezt Zelenszkij ukrán elnök is érzékeli. De nem hajlandó módosítani a háború befejezésének feltételeit. Ez kritikát váltott ki tanácsadói körében.
Hirdetés
Ad image

Azzal vádolják az elnököt, hogy szem elől tévesztette a valóságot. 

Amikor szeptemberben az Egyesült Államokba utazott, a hangulat már más volt, mint általában. Úgy tűnt belefáradt abba, hogy újra és újra meg kell ismételnie magát. „Senki sem hisz annyira a győzelmünkben, mint én. Senki” – mondta a Time-nak adott interjúban a látogatás után. A szövetségesek egyre inkább kételkednek a lehetséges győzelemben. „A legijesztőbb az, hogy a világ egy része hozzászokott az ukrajnai háborúhoz” – magyarázta az elnök.    

A Reuters szerint nyáron, az ellentámadás előtt az amerikai kongresszus 65 százaléka akart fegyvert szállítani Ukrajnának. Most ez az arány már csak 41 százalék.

A csökkenő támogatottságnak három oka van. Először is, Zelenszkijt azzal vádolják, hogy túl sokáig tűrte a kormányon belüli korrupciót. Másodszor, sok szövetségese elégedetlen az ellentámadás eredményeivel, és kételkedik a támogatás hasznosságában. Harmadszor pedig a háború közhellyé alacsonyodott Európában. Az Izrael és a Hamász közötti közel-keleti háborúval még nehezebbé vált a figyelem Ukrajnára irányítása – írja a Blick.

Minden nap megkapja a legfrissebb helyzetinformációkat, kiosztja a parancsokat, majd eltűnik – magyarázzák tanácsadói. Régi munkatársai a realitásvesztéstől tartanak.

„Becsapja magát” – mondja csalódottan az egyik tanácsadó. És: „Kifogytunk a lehetőségekből. Nem fogunk nyerni. De próbáld meg ezt elmagyarázni neki”. Egy dologról nem lehet beszélni az elnök irodájában: egy esetleges tűzszünetről Oroszországgal. Ez ugyanis valószínűleg együtt járna a területek átadásával – amit az ukránok többsége inkább elutasít. Az ukrán elnök számára egy ilyen lépés pedig szóba sem jöhet.

„Számomra a háború befagyasztása a háború elvesztését jelenti” – mondja Zelenszkij, makacsul ragaszkodva a győzelemhez. Az ukrán elnök támogatottsága saját népe körében is csökken a Rating nevű nem kormányzati kutatószervezet felmérése szerint. Az általános támogatottság 82 százalékon áll, szemben a legutóbbi felmérés 91 százalékával. Bár ez az érték még mindig magas, a kilenc százalékos tetszésvesztés mutatja a bizonytalanságot az emberek körében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés