ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zelenszkij tárgyalna már a békéről az oroszokkal

Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
Fotó: MTI/EPA/Ukrán Sajtószolgálat
Kijev már békülne Moszkvával. De az oroszoknak olyan feltételeket szabnak, ami aligha reális a másik félnek.
Hirdetés
Ad image

Ukrajna és szövetségesei meghívhatják Oroszországot egy svájci békecsúcsra, hogy megvitassák a Moszkva által két éve tartó inváziós háború befejezését. Ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kabinetfőnöke mondta.

Andrij Jermak, aki az elnök kabinetfőnökeként a második legbefolyásosabb ember Ukrajnában, arra a csúcstalálkozóra utalt, amelyet Svájc a következő hónapokban akar megszervezni békekezdeményezések megvitatására.

Jermak szerint a béketervet egy későbbi időpontban egy második találkozón Oroszországnak is bemutathatják. „Zelenszkij elnök a második svájci konferencián kívánja bemutatni Oroszországnak a konfliktus rendezésére vonatkozó tervét” – mondta Jermak.

„Előállhat olyan helyzet amikor közösen meghívjuk az Orosz Föderáció képviselőit, és bemutatjuk nekik a tervet. De csak abban az esetben, ha bárki is képviseli akkor az agresszor országot, valóban véget akar vetni ennek a háborúnak és visszatérni az igazságos békéhez”.

Zelenszkij elnök jobbkeze nem pontosította, hogy Kijev előfeltételként szabja-e, hogy előbb hatalomváltásnak kell bekövetkeznie a Kremlben, és Vlagyimir Putyin orosz elnököt le kell váltani – írja a blick.ch.

Kijev korábban kijelentette, hogy csak akkor tárgyal Moszkvával, ha minden orosz csapat elhagyta az ukrán területet. A Kreml a maga részéről ragaszkodik ahhoz, hogy jelenleg nincs alapja az Oroszország és Ukrajna közötti béketárgyalásoknak.

Ignazio Cassis svájci külügyminiszter szerint a svájci békekonferencián a lehető legtöbb békejavaslatot meg kell vizsgálni. „A nemzetközi közösségben jelenleg mintegy tíz béketerv létezik Ukrajnával kapcsolatban, amelyek többsége ismert. Természetesen Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 10 pontos béketervéről van szó. Aztán van hat vagy hét nyilvánosan ismert terv és vannak titkosak is” – mondta Cassis.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés