ACNEWS

Ezért krími tatár lesz Ukrajna védelmi minisztere

Nagy öngól lehet, ha Zelenszkij tényleg kirúgja a főkatonáját Fotó: Youtube
Nagy öngól lehet, ha Zelenszkij tényleg kirúgja a főkatonáját Fotó: Youtube
Zelenszkij kirúgta a honvédelmi miniszterét. Utódjának gyakorlata van: tud lázítani és tárgyalni is...
Hirdetés
Ad image

„Úgy vélem, hogy a minisztériumnak új megközelítésekre és más formájú interakciókra van szüksége mind a hadsereggel, mind általában a társadalommal”. Ezt az elnök mondta vasárnap esti videóbeszédében.

Zelenszkij Rusztem Umerovot, az Állami Vagyonalap korábbi vezetőjét javasolta az új honvédelmi miniszternek. Az elnök elmondása szerint arra számít, hogy a parlament jóváhagyja javaslatát. Az 57 éves jogász Resnyikov néhány hónappal az Ukrajna elleni orosz agressziós háború kezdete előtt, 2022 februárjában lépett hivatalba.

Rusztem Umerov, aki Ukrajna új védelmi minisztere lesz, a krími tatár közösség egyik vezető tagja, aki országát képviselte az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon.

Korábbi Twitter-X bejegyzés

Umerov a szovjet Üzbegisztánban született, ahová családját Sztálin idején száműzték, és gyermekként költözött vissza az ukrajnai Krímbe, amikor az 1980-as és 1990-es években a tatárok visszatérhettek. A 41 éves muzulmán 2004-ben kezdett el a telekommunikációs üzletágban dolgozni, és 2019-ben választották be a parlamentbe. Ott a Krími Platform társelnökeként tevékenykedett, amely nemzetközi diplomáciai erőfeszítés célja a félsziget 2014-es orosz annektálásának visszafordítása volt – írja a Guardian.

Évekig a krími tatárok történelmi vezetőjének, Musztafa Dzhemilevnek a tanácsadójaként dolgozott.

Oroszország 2014-ben elvette Ukrajnától a Krím ellenőrzését, és népszavazást rendezett az annexióról, amelyet Ukrajna és nyugati szövetségesei törvénytelennek ítéltek.

Umerov mind az annexiót követően, mind pedig az orosz invázió teljes körű megkezdése után részt vett az orosz tisztviselőkkel folytatott kulisszák mögötti tárgyalásokon. Többek között nagy horderejű fogolycserékről és civilek evakuálásáról tárgyalt. De hallgatnak rá a most a Krímben élő tatárok is.

A háború első heteiben tagja volt az ukrán delegációnak az Oroszországgal folytatott tárgyalásokon, és részt vett a Fekete-tengeren keresztül az ukrán gabona exportfolyosó létrehozásáról szóló tárgyalásokon.

Tavaly szeptemberben kinevezték az Állami Vagyonalap vezetőjévé, ami különösen nehéz feladat Ukrajnában, ahol a privatizációs folyamatot korrupció sújtja.

Nem lehet megmondani, hogy Zelenszkij ezen lépése azt jelzi-e, hogy a sokat emlegetett ukrán ellentámadás megtorpant. Az ukrán média már korábban is – és az utóbbi napokban egyre inkább – arról számolt be, hogy Resnyikov leváltása küszöbön állt – írja a krone.at.

A miniszter a közösségi oldalán is téjékoztatott mindenkit a lemondásáról.

„Benyújtottam lemondólevelemet Ruszlan Sztefancsuknak, az ukrán parlament elnökének. Megtiszteltetés volt az ukrán népet szolgálni és a hadseregnél dolgozni az elmúlt 22 hónapban, Ukrajna modern történelmének legnehezebb időszakában” – írta.

https://twitter.com/oleksiireznikov/status/1698588926854692952?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1698588926854692952%7Ctwgr%5E727e622c1bc27d6b2df1000c4a0e7db1a198943f%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2F24.hu%2Fkulfold%2F2023%2F09%2F04%2Forosz-ukran-haboru-oroszorszag-ukrajna-elo-hirfolyam-62%2F

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés