ACNEWS

Zelenszkij belezavarodott: máris kirúgta az új főparancsnokát

Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Zelenszkij / Fotó: Shutterstock
Dúl a tábornoki belháború. A kétes hírű Azov-dandár vezérkari főnöke adta meg az egyik főparancsnoknak, Szodolnak a kegyelemdöfést.
Hirdetés
Ad image

Az ukrán fegyveres erők magas veszteségéről szóló jelentések nyomán Volodimir Zelenszkij kijevi elnök felmentette Jurij Szodol tábornokot az egyesített erők parancsnoki tisztségéből. Négy hónapig volt ebben a feladatkörében. Mostantól Andrij Hnatov dandártábornok vezeti az ukrán fegyveres erők ezen egységét – közölte az államfő hétfő este Kijevben sugárzott videoüzenetében. Zelenszkij nem indokolta a menesztést, döntését az államfő ezt videóüzenetben jelentette be .

Az ellentmondásos Azov-dandár vezérkari főnöke, Bohdan Krotevics azonban a média szerint korábban panaszt tett Szodol ellen. A parancsnokot hanyag parancsokkal vádolta, amelyek súlyos veszteségekhez vezettek. „Több ukrán katonát ölt meg, mint bármelyik orosz tábornok”írta Krotevics a Facebookon, anélkül, hogy megnevezte volna Szodolt. Egyúttal követelte, hogy vizsgálják ki az altábornagyot az Oroszországgal való esetleges együttműködése miatt – írja az rbc.ua.

„A hadseregben most mindenki tudja, azt az embert, akiről beszélek, mert a hadsereg 99 százaléka gyűlöli őt azért, amit csinál. Ez az ember vizsgálatokat kezdeményez olyan parancsnokok ellen, akik támadólag lépnek fel és nem veszítik el a terepet, de saját maga ellen nem kezdeményez szolgálati vizsgálatot” – írta Krotevics a Telegramban.

A média szerint Szodollal szemben olyan vádak fogalmazódtak meg, nem utolsósorban a kijevi parlamentben, a Legfelsőbb Radában, hogy rosszul készítette fel az ukrán katonákat a bevetésekre – például a harcok sújtotta Harkiv régióban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés