ACNEWS

Zölden világít éjjel a Vörös bolygó   

Pixabay
Pixabay
Kiderült, oxigén is keletkezik a bolygón. Ennek titkát sikerült megfejteni.
Hirdetés
Ad image

A Marsot a vöröses színe miatt Vörös bolygónak is nevezik, és szabad szemmel a Földről is látható. Azonban van, amikor egy másik szín dominál, és pedig a zöld.

A tudósok arra gyanakodtak, hogy a Marson ez a fény korábban is megvolt, bár az első megfigyelést csak tíz éve tette az Európai Űrügynökség „Mars Express” űreszköze.

A TGO (Trace Gas Orbiter) által a Földre továbbított adatok felhasználásával a csillagászok most először tudták megfigyelni és értelmezni is a jelenséget, a zöld izzást.

A ragyogás akkor lép fel, amikor a légkörben két oxigénatom egyesül, és oxigénmolekula keletkezik.

A Nap segít ennek a fénynek a létrehozásában. Ez bontja le a szén-dioxid molekulákat a légkörben a Mars napos oldalán, és így jönnek létre az oxigén atomok. Ezek aztán a Vörös Bolygó éjszakai oldalára vándorolnak, ahol oxigén molekulákká egyesülnek és zöld fényt bocsátanak ki – írja a krone.at

Az éjszakai fény intenzitása a sarki régiókban olyan erős, hogy a Mars-pályán lévő egyszerű és viszonylag olcsó műszerek is  figyelemmel kísérhetik – állítja Jean-Claude Gérard bolygókutató az Európai Űrügynökség honlapján.

Ezek az új megfigyelések váratlanok, érdekesek és fontosak a Vörös bolygóra tett jövőbeli utazások szempontjából.

A megfigyelést segítő szonda 2016 októbere óta kering a Mars körül. Az „ExoMars” európai-orosz projekt „Trace Gas Orbiter”-ét egy rakéta fedélzetén 2016 márciusában indították az űrbe, majd 2018-ban egy majdnem kör alakú Mars körüli pályára állították. A szondát az ESA darmstadti műholdirányító központja (ESOC) irányítja.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés