ACNEWS

2024. September 20.   |   Friderika napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zombidrog: xilazinnal szennyezettek lehetnek az e-cigaretták

Fotó: Illusztráció / Pixabay
Fotó: Illusztráció / Pixabay
Az Egyesült Királyság egészségügyi fejesei sürgős figyelmeztetést adtak ki, miután kiderült, hogy az e-cigaretták a veszélyes droggal lehetnek szennyezettek.
Hirdetés
Ad image

Nem véletlenül nevezik zombidrognak. Elég erős ahhoz, hogy az elefántokat is kiüsse, és az emberekre is elképesztő hatással van. A fejek lehajlanak, a szemek elkerekednek, a használók órákig mozdulatlanul ülnek vagy állnak egy félig öntudatlan állapotban, amelyet bóbiskolásnak neveznek. De még csak nem is ezek a legborzalmasabb hatások, amelyeket a „xilazin” szerencsétlen használóira gyakorol.

Olyan erős, hogy szörnyű bőr tályogokat és fekélyeket okozhat – olyan sebeket, amelyek nem gyógyulnak be, és gyakran elfertőződnek. A keletkező nekrózis – a fertőzött szövetek rothadása – olyan undorító szagú, hogy anélkül is meg lehet mondani, hogy valaki fertőzött, hogy a ruháját felhúzná, hogy megmutassa a borzalmas sebeit. Ezek olyanok, mint a kémiai égési sérülések, és rendszeresen amputációhoz vezetnek.

Az amerikai drogválság minden eddiginél súlyosabb. Az elmúlt néhány napban két új jelentés szerint a kábítószerrel kapcsolatos halálesetek száma az Egyesült Államokban az elmúlt néhány évben az egekbe szökött. Ami pedig Európát illeti, még rosszabb hírünk van – a xilazin már Nagy-Britanniában van.

A múlt hónapban az Egyesült Királyság egészségügyi főnökei sürgős figyelmeztetést adtak ki, miután kiderült, hogy a folyadékkal feltölthető e-cigaretták a droggal szennyezettek. Májusban pedig kiderült, hogy a kábítószer már az első brit áldozatot is követelte. Karl Warburton, egy 43 éves gyári munkás és korábbi heroinfüggő a West Midlands-i Solihullból, 2022 májusában halt meg, miután xilazin és szintetikus opioid fentanil tartalmú heroint vett be. Halála azt jelzi, hogy a xilazin valószínűleg pár hónap múlva akár Magyarországot is elérheti.

De mi is ez pontosan? A „tranq” és „sleep cut” néven is ismert xilazin nem opioid, hanem egy közönséges állatgyógyászati nyugtató, amelyet általában lovak, tehenek és vadállatok, köztük elefántok esetében használnak. Folyadék formájában beadható, vagy por formájában szippantva vagy lenyelve. Általában egy opioiddal, például fentanillal kombinálják, mivel ez meghosszabbítja és erősíti az erős eufória érzését, amely a függőket rabságban tartja.

Fő fizikai hatása egy olyan kábulat, amely teljesen érzéketlenné teszi a felhasználót. Ha az utcán fogyasztják, kiszolgáltatottá válnak a rablásnak, erőszaknak és nemi erőszaknak. Mivel a xilazin amnéziát is okozhat, a használók még arra sem emlékezhetnek, hogy mi történt velük. Ezen kívül a felhasználó légzését, szívverését és vérnyomását is veszélyesen alacsony szintre süllyeszti – írja a Daily Mail.

Opioidokkal együtt történő szedése növeli a potenciálisan halálos túladagolás esélyét. Nagyon nehéz leszokni róla, mivel az elvonási tünetek, beleértve az erős szorongást, a migrént és a kettős látást, kínzóan fájdalmasak. A bőrön megjelenő elhalt és rothadó szövetfoltok elhelyezkedése nincs összefüggésben azzal, hogy a szenvedők hova fecskendezték be magukat.

A rendszeres használók bőre gyakran kék vagy szürkés színű lesz, és egyes tudósok úgy vélik, hogy a xilazin olyan módon befolyásolja a vérkeringést, hogy a bőr nem képes helyreállítani önmagát. Kezelés nélkül a tátongó sebek gennyesednek. Kint az utcán vonzzák a kukacokat és a bolhákat, és akár a csontig is megnyílhatnak. Az amputáció gyakran elkerülhetetlen, de a fertőzött területek akár halálos kimenetelűek is lehetnek.

A walesi drogfigyelő projekt azt állítja, hogy tavaly október óta elemzett tíz kábítószer-mintában xilazinra bukkantak. A xilazin más kábítószerekkel keveredett, a kannabiszpárától kezdve a temazepám altatószeren át a nyugtató diazepámig és a fájdalomcsillapító kodein-foszfátig.

Mivel azonban a xilazin nem szerepel a brit kórházak és halottkémek által végzett rutinszerű kábítószer-szűrésekben, az Egyesült Királyságban még sok olyan eset lehet, amelyet eddig nem fedeztek fel. Ez lehet a növekvő jéghegy legkisebb csúcsa.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!