ACNEWS

2024. September 16.   |   Edit napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Zsidóirtásra buzdít a belga magazin

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A balga belga szerző, azt írta a magazinban, hogy legszívesebben minden zsidó ember torkába kést döfne. Az Európai Zsidó Szövetség felbolydult.
Hirdetés
Ad image

Az Európai Zsidó Szövetség (EJA) jogi lépéseket tesz a belga Humo magazin és Herman Brusselmans író ellen egy vasárnap megjelent cikket követően, amelyben „gyilkosságra való felbujtással” vádolja a kiadványt és szerzőjét.

A belga szerző a rovatában azt írta, hogy amikor meglátta a képet, amelyen egy palesztin kisfiú az anyja után kiabál egy épület romjai alatt, elképzelte a fiát és a feleségét ugyanebben a helyzetben. „Annyira feldühödtem, hogy egy hegyes kést akarok beledöfni egyenesen minden zsidó torkába, akivel találkozom„.

Így folytatta: „Persze mindig mérlegelni kell. Nem minden zsidó gyilkos szemétláda. És hogy ennek a gondolatnak formát adjak, elképzelem, amint egy idős zsidó férfi csoszog a saját utcámban. Kimosott ingben, szakadt pamutnadrágban és régi szandálban. És sajnálom őt, majdnem könnybe lábad a szemem, de egy pillanattal később már a pokolba kívánom„.

A cikk felháborodást váltott ki az európai zsidó közösségben. Több neves rabbi azzal érvelt, hogy szatirikus jellege ellenére Brusselmans nyelvezete hozzájárul az antiszemitizmus és a zsidók elleni erőszak normalizálásához. Az október 7-i terrortámadás óta, amelyben mintegy 1200 ember halt meg Izraelben, és az azt követő, Izrael és a Hamász közötti háború óta, amelyben közel 40 ezer palesztin vesztette életét, az antiszemita incidensek száma egyre nő Európában és világszerte.

Az EJA, az európai zsidó szervezetek és közösségek legnagyobb szövetsége az X-en közzétett nyilatkozatában „pszichopata” gyűlöletbeszédként ítélte el a cikket. A szervezet nyilvános bocsánatkérést követel az újságtól és a Brusselmans azonnali felfüggesztését.

„Az ilyen veszélyes retorika valódi erőszakra invitál. Harcolunk a gyűlöletbeszéd ellen, és az EJA nem hátrál meg!” – áll a közleményben. „

Brusselmans neves flamand regényíró, aki obszcén és uszító megjegyzéseiről ismert. Ezek közül néhányért a múltban be is perelték. De tagadta a vádakat.

„A cikkemmel azt akartam mondani, hogy amikor a szeretteiddel minden ok nélkül tesznek valamit, akkor teljes harag hatja át az embert” – mondta a szerző.

A kiadvány is megvédte Brusselmans rovatát, „szatirikusnak” minősítve azt.

„Herman Brusselmans egy ünnepelt és elismert író, aki jellegzetesen gúnyos és sértő stílust használ. Számos könyvében és szövegében előszeretettel használ túlzásokat, valamint meglehetősen nyers nyelvezetet. Jobban kell tehát irodalmi és nem újságírói szempontok szerint megítélni az írásait” – áll a Humo magazin közleményében.

Pinchas Goldschmidt, az Európai Rabbik Konferenciájának elnöke azt mondta, attól tart, hogy Brusselmans szavai valódi erőszakra ösztönöznek, még akkor is, ha azokat szájbarágósnak szánták.

„A szatíra esetében a leírtak és mondottak egy bizonyos része felhasználható olyan embereknél, akik nem ismerik a nyelvet. Mindig félő, hogy a szavak veszélyes és erőszakos cselekedetekhez vezetnek. Láttunk ilyet a múltban, ezért nagyon aggódunk emiatt” – mondta Goldschmidt a POLITICO-nak.

„Egy olyan országban, mint Belgium, ahol nagyon nagy a bevándorló népesség, úgy gondolom, hogy az embereknek sokkal óvatosabban kell bánniuk azzal, hogy mit mondanak”.

Idit Rosenzweig-Abu, Izrael belgiumi nagykövete szintén elítélte a cikket. „Mi lenne, ha valaki a belga sajtóban azt mondaná: ‘Annyira dühös vagyok, hogy kést akarok döfni minden muszlim nyakába, akivel találkozom’?” – kérdezte az X-en.

Menachem Margolin, az EJA elnöke szerint a lap „bűncselekményt követett el, amiért megengedte, hogy ezek a szavak megjelenjenek”.

„Amit tett, az nagyon veszélyes, és a hatóságoknak meg kell állítaniuk” – mondta Margolin.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!