ACNEWS

Zuglói attak: vakvezető kutya nem védekezhet a támadás ellen

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Csányi Vilmos etológus szerint a rotti a génjében hordja az agressziót. A vakvezető kutya pedig nem védekezhet.
Hirdetés
Ad image

Az Állatorvostudományi Egyetemen kellett megműteni Zenit, a szerencsétlen labradort, amit kis híján megölt egy zuglói autószerelő műhelyből elszabadult rottweiler. A pórázon vezetett, jámborlelkű kutyus ma reggel épp két kis gazdáját és az édesanyjukat kísérte a gyengénlátók iskolájába, amikor a nagytestű eb rájuk rontott. A Baráthegyi Vakvezető Kutya Iskola közleménye szerint a két kisfiú nagy bátorságról tett tanúbizonyságot, amikor nem hagyta magára a síró állatot. Ehelyett megfékezte a veszélyes rottweilert. Zeni kutyust így is meg kellett műteni, leginkább a megtépett füle bánta a támadást.

Ha elszabadul, akkor támad

„Azért nem tartom jónak, hogy szibériai farkasokkal keresztezik a kutyákat, mert nem lehet értük felelősséget vállalni – nyilatkozta az eset kapcsán az AcNews-nak Csányi Vilmos professzor, világhírű etológus. – A rottweiler és a pittbull is úgy lett tenyésztve, hogy ha elszabadul, megtámadja a fajtársát. A gazdája érdekében pedig megöli a másik kutyát. Amikor még Budapesten a Belgrád rakparton laktam, volt egy rottweiler tenyésztő, aki négy kutyával sétált a rakparton. Persze, alig bírt velük. Hiszen a rottik aranyosak, imádják a gazdájukat, de falkában agresszíven viselkednek. A génjükben van az agresszió. Hogy a labrador miért nem próbálta megvédeni magát? Mert úgy tanítják, képezik ki őket, hogy meg se próbálja ezt. A vakvezető kutya nem avatkozhat bele az eseményekbe, az ő dolga, hogy biztonságosan elvezesse a gazdit a célig. Tudok olyan esetről is, amikor egy vak lányt megvertek az aluljáróban, és a kutyája nem avatkozott közbe, nem védte meg a gazdáját.”

Visszavitték, újra megszökött

Az Index információja szerint a rottweilert visszavitték abba az autószerelő műhelybe, ahonnan valószínűleg kiszabadult. De az állat újra megszökött. „Zenit csúnyán megsérült, a fülét össze kellett varrni. Borzasztó, mit élt át. A két fiam mentette meg az életét, jobb nem belegondolni, hogy mi lett volna, ha nincsenek velem… Az ilyen kemény kutyatámadás egy látót is váratlanul ér, hát még egy látássérültet” – fakadt ki Zenit gazdája, aki még mindig sokkos állapotban van. 

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés