ACNEWS

2 és fél év börtönt kapott a legismertebb igazságügyi szakértő

fotó: MTI
fotó: MTI
A Heim Pál kórház pszichiátriai főorvosa milliókat ígért kollégájának, hogy leírja: egy anya szexuálisan bántotta a kisfiát.
Hirdetés
Ad image

Megdöbbentő ítéletet hirdettek a Fővárosi Törvényszéken. A vád szerint 2019-ben szexuális erőszak gyanúja miatt nyomoztak egy olyan ügyben, amelyben a feljelentő apa azt állította, hogy kisfiát annak édesanyja és ismeretlen személyek szexuálisan zaklatták. Csatolt az apa a feljelentéshez egy igazságügyi orvosszakértői és gyermekpszichiáteri egyesített szakvéleményt. Amit a vádlott, a legismertebb magyar gyermekpszichiátriai igazságügyi szakértő, a Heim Pál kórház volt pszichiátriai főorvosa készített. Csakhogy az anya egy másik igazságügyi pszichológus szakértőt kért.

Ekkor a nbíróság dr. Csernay Ákos pszichológust rendelte ki ugyanennek a kisfiúnak a vizsgálatára. Mivel Csernay pont a vádlott beosztottja volt, a főorvos megkereste őt. Közölte kollégájával, hogy az apának sokat megérne egy neki kedvező szakvélemény. Nyomatékul leírta egy papírlapra: „1-2 milliót”. A másik pszichológus szakértő az ajánlatra annyit reagált a főnökének: „Gyula, ezek nem a te barátaid”. Ezután robbant ki a botrány: Csernay Ákos tájékoztatta a történtekről a felettesét és az ügyben eljáró egyik nyomozót, mire a rendőrség hivatalból indított eljárást.

Az ügyben a Fővárosi Törvényszék tegnap ítéletet hirdetett. A minden apró részletre kiterjedő bizonyítás végén bírósági eljárásban elkövetett vesztegetés, továbbá hamis tanúzásra felhívás miatt kimondták a főorvos bűnösségét. Ezért őt 2 év 6 hónap börtönbüntetésre ítélte, valamint 3 év közügyektől és 5 év szakértői tevékenységtől eltiltotta. „Az ítéletet az ügyész tudomásul vette, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be. Az eljárás a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik” – áll a Fővárosi Törvényszék közleményében. A 444.hu szerint az ítélet még a tárgyalóteremben is érezhető meglepetést okozott. Hiszen ilyen súlyos büntetést még az ügyész sem kért a legismertebb magyar igazságügyi szakértőre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés