ACNEWS

25 év múlva térül meg a magyar repülőtér

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Visszavásárolta a magyar állam a budapesti repülőteret. A vételár 3,1 milliárd euró volt, ami 25 év alatt térülhet meg.
Hirdetés
Ad image

Régóta húzódik a budapesti reptér felvásárlása, amit a kormán végre nyélbe ütött a hírek szerint. A Nézőpont Intézet információi szerint a vételár 3,1 milliárd euró volt, és akár már 25 év alatt is megtérülhet a visszavásárlás. A Budapest Airport pénzügyi eredményei ugyanis folyamatosan emelkednek. A cég EBITDA-ja 2008-ban még 63,5 millió euró volt, 2019-ben pedig már több mint 228 millió euró. Ez a szám érthetően a világjárvány alatt némileg visszaesett, de 2023-ban már újra elérte a 184,5 millió eurót.

Ezzel párhuzamosan az utasforgalom is folyamatosan emelkedett. 2008-ban 16,2 millió utas fordult meg a reptéren, ami 2025-re 18,5 millió főre is emelkedhet. Sőt. ilyen tempójú emelkedés mellett 2030-ra ez a szám 30 millió is lehet, amivel a reptér éves adózott eredménye 150 millió euró lehet. Azaz 25 év múlva megtérülhet a 3,1 milliárd eurós visszavásárlás.

A repülőtér felvásárlása kapcsán Orbán Viktor miniszterelnök is megszólalt. „Olyan vagyontárgyat szereztünk vissza, amelyből csak egy van, és az ilyet sosem szabad odaadni másnak. Azt mindig meg kell tartani. Háborús időkben eleve jobb, ha az ország egyetlen komolyan vehető nemzetközi reptere közvetlen magyar irányítás alatt van. Ez majdnem monopólium, tehát ebből nincsen több.” – idézte a miniszterelnököt az MTI. Orbán Viktor hozzátette, hogy a reptér magyar állami tulajdonba kerülésével minden magyar állampolgár vagyona nőtt. Tervei szerint a reptér értékét gyorsan növelni fogják, ezzel pedig az állampolgárra eső vagyoni érték is nőni fog.

Ennek érdekében a világ legnagyobb reptér-üzemeltetőjét, a francia Vincit is bevették. „Az a jó, hogy ha az állam nem gazdálkodik, hanem ha meg is van a tulajdon, ami fontos, akkor bevon olyan profikat, akik értenek ehhez a dologhoz. Van még tervünk, hogy később majd katariakat is bevonunk, de a többséget mindenképp meg akarjuk őrizni.” – közölte a miniszterelnök. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés