ACNEWS

30 év után látható a félbeszakított Kacsamesék

A Disney+ közel 30 év után eredeti szinkronnal hozza vissza a Kacsameséket.  Látható lesz az a bizonyos epizód is, amelyet Antall József miniszterelnök halála miatt szakítottak félbe, és azóta sem láthatták többet.


 

Hirdetés
Ad image

A Disney+ közel 30 év után eredeti szinkronnal hozza vissza a Kacsameséket.  Látható lesz az a bizonyos epizód is, amelyet Antall József miniszterelnök halála miatt szakítottak félbe, és azóta sem láthatták többet.

 

A gonosz bálna című rész teljes egészében lesz látható a hazánkban június óta működő streaming-óriásnál. Mint ismert, az ominózus epizódot 1992. december 12-én szakították félbe a rendszerváltás utáni első szabadon választott miniszterelnök, Antall József halálhírének bejelentése miatt. Dagobert bácsi és barátainak történetén egy generáció nőtt fel, és sokak számára meghatározó időszak volt, ugyanis ez volt az első amerikai rajzfilm, amellyel a magyarországi közönség találkozhatott. A Kacsamesék félbeszakításakor olyan gyerekműsort állítottak le, amely főként a 10 év alatti korosztályt vonzotta, így ez nagy hatással volt a kiskorúakra, hiszen az akkor kisgyerek, ma már harmincas éveit taposó, felnőtt emberek akkor szembesültek először a politikával és a halál fogalmával. 

„Egy tengeri szörny felfalta a fagylaltomat!”– kiabálta Dagobert bácsi, amikor a képernyő hirtelen elsötétült, megjelent az MTV logója, és elindult Chopin Gyászindulója, majd kis várakozás után bejelentették Antall József halálhírét. Később megjelent a képernyőn a kormányfő helyettese, Boross Péter belügyminiszter hogy elmondja gyászbeszédét – írja a 24.hu.

A mai harmincas generáció akkor, gyerekként szabályosan traumaként élte meg kedvenc gyerekmeséjének félbeszakítását. Mindennek komoly pszichológiai háttere van:

 „A három-ötéves gyermek olyan változásnak éli meg a halált, ami nem állandó és törvényszerű. (…) Öt-kilenc évesek elképzelik a halált, de nem tartják reménytelennek, véglegesnek. Nyolc-kilenc éves kortól képzelik csak el, mint kikerülhetetlen, törvényszerű biológiai folyamatot” – idézi a lap Polcz Alaine pszichológiai magyarázatát.

A Kacsamesék félbeszakítása miatt dühöt érző fiatalok közben felcseperedtek. Amikor az RTL Klub az ezredfordulón ismét műsorra tűzte a rajzfilmsorozatot a félbeszakított epizód hiányát nem sikerült pótolniuk. Közel 30 év után a Disney+ streaming-szolgáltató most visszahozta a világ leggazdagabb kacsáját. A gonosz bálna egy négyrészes, összefüggő történet második epizódja volt. A történet arról szól, hogy az inkognitóban utaztatott vagyon hogyan köt ki a tenger fenekén. De nemcsak a fagylaltszállítmányról derül ki, hogy nem igazi, hanem a tengeri szörnyről is, ami egy Glomgold tervei szerint irányított gyilkosbálna-robot. Hogy a félbeszakított jelenet után mi történik, az most 30 év után kiderülhet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés