ACNEWS

36 milliós gyémántot kapart ki a földből egy szegény bányász

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Egyik napról a másikra változott meg az élete annak a férfinek, aki bányászás során hatalmas gyémántra bukkant.
Hirdetés
Ad image

Egy indiai munkás szerencséje egyik napról a másikra vett 180 fokos fordulatot, miután egy hatalmas gyémántot talált egy bányában Madhya Pradesh államban. A 19,22 karátos gyémánt várhatóan mintegy 36 millió forintnyi összegért, 100 ezer dollárért fog elkelni egy árverés keretei között. Raju Gound elmondta, hogy több mint 10 éve bérel bányát Panna városában abban a reményben, hogy gyémántra bukkan. A hely ugyanis híres a gyémántkészleteiről, így az emberek özönlenek, hogy olcsón kibéreljék a bányákat, ahol a drágakövekre vadászhatnak.

Rengetegen bérelnek bányákat

A szövetségi kormány Nemzeti Ásványfejlesztési Vállalat (NMDC) gépesített gyémántbányászati projektet működtet Pannában. Emellett sekély bányákat ad bérbe magánszemélyeknek, családoknak és szövetkezeti csoportoknak, akik gyémántot keresnek. Általában egyszerű eszközökkel és saját felszereléssel. „Ezeket a bányákat körülbelül 200-250 rúpiáért (1000 forint) lehet bérbe venni.” – mondta Anupam Singh, az állami kormány gyémántügyi hivatalának tisztviselője a BBC-nek.

2018-ban egy bundelkhandi munkás 15 millió rúpia értékű gyémántot talált egy itteni bányában. Az ilyen felfedezések azonban ritkák. Bár sokan találtak már kisebb köveket, Gound lelete a mérete miatt figyelemre méltó. Gound a BBC-nek elmondta, hogy apja körülbelül két hónappal ezelőtt bérelte ki a Panna közelében lévő Krishna Kalyanpur Patti faluban lévő bányát. A család többnyire a monszun idején szokott ezzel foglalkozni, amikor a mezőgazdasági és kőművesmunkák leállnak. „Nagyon szegények vagyunk, nincs más bevételi forrásunk. Így hát ezt tesszük abban a reményben, hogy némi pénzhez jutunk.” – mondta.

Hallott már történeteket olyan emberekről, akik véletlenül gyémántra bukkantak, és remélte, hogy egy nap neki is szerencséje lesz. Aztán szerda reggel, ahogy ezekben az időszakokban mindig, lement dolgozni a bányába. „Ez fárasztó munka. Gödröt ásunk, szikladarabokat húzunk ki, szitán átmossuk őket. Majd óvatosan átszűrjük a kiszáradt, apró kövek ezreit, hogy gyémántot keressünk” – mondta.

Visszamegy keresni a szerencsés férfi

Azon a délutánon a kemény munka kifizetődött. „A köveket szitáltam, amikor megláttam valamit, ami egy üvegdarabra hasonlított. A szemem elé tartottam, és láttam egy halvány csillogást. Ekkor már tudtam, hogy gyémántot találtam.” – mesélte. Gound ezután elvitte értékes leletét a kormányzati gyémántügyi hivatalba, ahol megvizsgálták. A gyémántot a következő kormányzati árverésen fogják eladni, majd a kormányzati jogdíj és az adók levonása után megkapja a kártérítést a szerencsés férfi.

Gound reméli, hogy a pénzből jobb házat építhet a családjának, és még a gyermekei oktatását is ki tudja fizetni. De előbb szeretné törleszteni az 500 000 rúpiás (2,1 millió forint) adósságát. Azt mondja, nem fél attól, hogy az emberek tudomást szereznek a gyémántról, mivel azt tervezi, hogy a pénzt szétosztja a rokonai között. Akik 199-en vannak. „Holnap újra elmegyek a bányába, hogy gyémántot keressek” – mondta.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés