ACNEWS

3539 az új fertőzöttek száma Magyarországon, elhunyt 83 beteg

Magyarországon a beoltottak száma 6 395 085, közülük 6 170 630-an a második, 3 811 803-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 3539 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 793 120-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 134-re emelkedett - közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

Hirdetés
Ad image

Magyarországon a beoltottak száma 6 395 085, közülük 6 170 630-an a második, 3 811 803-an pedig már a megerősítő, harmadik oltást is megkapták. 3539 új fertőzöttet igazoltak, ezzel a járvány kezdete óta 1 793 120-ra nőtt az azonosított fertőzöttek száma. Meghalt 83, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 44 134-re emelkedett – közölte a koronavirus.gov.hu szerdán.

A kormányzati portálon azt írták: a gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 1 606 084, az aktív fertőzöttek száma 142 902-re csökkent. Kórházban 3313 koronavírusos beteget ápolnak, közülük 133-an vannak lélegeztetőgépen.

Hozzátették: az ország a járvány ötödik hullámának leszálló ágában van, csökken a fertőzöttek és a kórházi betegek száma.

Az oltásra folyamatosan lehet időpontot foglalni, márciusban is minden csütörtökön, pénteken, szombaton lesznek oltási akciónapok – jelezték.

Az oltásra továbbra is kiemelten várják az oltatlanokat és azokat is, akik már négy hónapnál régebben kapták meg a korábbi oltásukat.

A megerősítő oltás mindenkinek javasolt, aki négy hónapnál régebben kapta meg az előző oltását – írták, hozzátéve, a harmadik oltás felvételével ismét 80-90 százalékosra emelhető a védettség.

A központi oltópontokon továbbra is öt vakcina közül lehet választani, emellett a háziorvosok is folytatják az oltásokat.

Közölték: azok az oltatlanok, akik átestek a fertőzésen, a felgyógyulásuk után várakozási idő nélkül olthatók.

A negyedik oltás is foglalható és kérhető már, akár az oltási akciókban is. A negyedik oltás kérhető 18 év felett, ha a harmadik oltás beadása óta már eltelt négy hónap.

Az olthatóság megítéléséért az oltóorvos szükség esetén konzultálhat a kezelőorvossal, a háziorvossal. Az oltóanyag-választás minden esetben az oltóorvos feladata, aki a pácienst ismerve, szakmai szempontok alapján dönt. Általános ellenjavallata egyik kombinációnak sincs – írták.

Az 5-11 évesek oltása továbbra is csak előzetes időpontfoglalással lehetséges a kórházi oltópontokon vagy a házi gyermekorvosoknál.

Emlékeztettek: május 1-jétől alakul át a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá. Azok a védettségi igazolványok, amelyeket fertőzésen átesettség alapján állítottak ki, május elsején veszítik el az érvényességüket.

Az oltási alapon jelenleg érvényes védettségi igazolványok automatikusan érvényesek maradnak májustól, ha a tulajdonosuk az előző oltástól számított hat hónapon belül felvette a második, illetve a harmadik oltását is – tették hozzá.

Az egészségügyi intézmények és a tömegközlekedés mellett továbbra is maszkot kell viselni az üzletekben, a bevásárlóközpontokban, a postákon, az ügyfélszolgálatokon, a színházakban, a mozikban, a múzeumokban és a sportrendezvényeken. A beltéri kulturális és egyéb rendezvényeken, az edzőtermekben, az uszodákban, a fürdőkben, a vendéglátóhelyeken pedig az ott dolgozóknak kötelező a maszkhasználat.

A munkáltatók előírhatják az oltást dolgozóiknak az átoltottság növeléséért. Az állami szférában elvárt az oltás felvétele, az önkormányzatoknál erről a polgármesterek dönthetnek. A dolgozóiknak oltást előíró vállalatok a megyei oltási munkacsoportoktól is kérhetnek vakcinát, ebben az esetben az üzemorvosok is beadhatják az oltást – írták.

A koronavirus.gov.hu oldal térképe szerint eddig Budapesten (312 684) és Pest megyében (244 797) regisztrálták a legtöbb fertőzöttet. Ezt követi Borsod-Abaúj-Zemplén (104 488), Szabolcs-Szatmár-Bereg (96 836), Győr-Moson-Sopron (96 422), Hajdú-Bihar (94 621) és Bács-Kiskun megye (90 896). A fertőzéssel legkevésbé érintett megye továbbra is Tolna (38 130).

Hatósági házi karanténban 9 800-an vannak, a mintavételek száma 10 800 452. (MTI)

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés