ACNEWS

37 000 ukrán tűnt el nyomtalanul

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
A hatóságok szerint az ukrajnai háború kezdete óta mintegy 37 ezer ember tűnt el. Ezek között gyerekek, civilek és katonák is vannak.
Hirdetés
Ad image

„A be nem jelentett esetek száma még ennél is magasabb lehet” – mondta Dmytro Lubinez ukrán emberi jogi biztos.

Mivel az oroszok az ukrán terület közel 20 százalékát birtokolják, nehéz értékelést készíteni. Lubinez feltételezi, hogy mintegy 1700 ukrán állampolgárt tartanak „illegálisan fogva” Oroszországban. Emellett 20 ezer gyermeket hurcoltak el a szomszédos országba. Az emberi jogi biztos szerint az összeszámolás még mindig tart.

„Eddig csak 147 civil tért vissza. A hatóságok azon dolgoznak, hogy többeket megtaláljanak és hazahozzanak” – írta Lubinez kedden a Facebookon.

A háború 2022 februárjában kezdődött. Az orosz hadsereg jelenleg rendszeresen bombázza az ukrán áramhálózatot. Mintegy egymillió ember van áram nélkül. Az országban az éjszakai viharok további áramkimaradásokat okoztak – írja a krone.at.

Zelenszkij kedden aláírta a fegyveres erők mozgósításáról szóló vitatott törvényt. Az ukrán hadsereg jelenleg nagy nehézségekkel küzd, hogy több katonát toborozzon. A mozgósítási törvény szigorúbb büntetéseket ír elő a lelkiismereti okokból tiltakozókra és egyszerűsített besorozási eljárást. Emellett törölték azt a paragrafust, amely a három éve szolgálatban lévő katonák leszerelését írta elő.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés