Felejts el mindent, amit a tésztáról tudsz, mert a spagetti all’Assassina egészen másképp készül, mint a hagyományos tészta. A „megégetett” spagettit bemutató videók már több mint ötmillió megtekintést gyűjtöttek össze a TikTok-on.
A recept viszont egyáltalán nem új. Mint sok más hagyományos recept esetében, a spagetti all’Assassina pontos gyökerei sem teljesen tisztázottak, de állítólag az 1960-as években az apuliai Bari kikötővárosból származik.
Spaghetti all’Assassina azt jelenti, hogy „spagetti gyilkos módra”. A tésztát nem külön vízben, hanem a paradicsomszószban főzik meg és karamellizálják. Ez az elkészítési mód ropogósabbá és intenzívebb paradicsomízűvé teszi a spagettit.
De honnan származik a gyilkos elnevezés? Számos elmélet létezik. A legvalószínűbb azonban az, hogy egy apuliai szakács „meggyilkolta” a tésztáját, amikor véletlenül elégette, miközben egy gyönyörű nő vonta el a figyelmét.
A lelkesedés oka azonban valószínűleg nem csak a készítés módja. Az étel olcsó, gyorsan elkészíthető, és tényleg megvan benne minden, ami ahhoz kell, hogy mindenki szeresse.
Így kell elkészíteni a gyilkos tésztát
Valószínűleg a legtöbb hozzávaló már megvan otthon ehhez az ételhez. Ehhez a recepthez elengedhetetlen egy nagy serpenyő, tapadásmentes bevonattal.
Hozzávalók 2 adaghoz:
- 1 liter víz
- 150 g paradicsompüré
- 0,5 teáskanál só
- 6 evőkanál olívaolaj
- 2 gerezd fokhagyma, apróra vágva
- 0,5 teáskanál piros chilipaprika, apróra vágva
- 350 ml leszűrt paradicsom
- 300 g spagetti
- só és bors
- egy kis olívaolaj
Forraljunk fel egy kevés vizet és a paradicsompürét, sózzuk meg, majd főzzük kis lángon tíz percig. Egy nagy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat. Néhány másodpercig pirítsuk meg a fokhagymát és a chilit. Öntsük fel a paradicsompürével, és főzzük két percig.
Tegyük a nyers spagettit a serpenyőbe, és ügyeljünk arra, hogy a szósz ellepje. Rotyogjon néhány percig keverés nélkül. Fordítsuk meg a tésztát egy fogóval, és süssük a másik oldalán, amíg megbarnul és karamellizálódik.
Ezután adjunk hozzá még egy kicsit a paradicsomos vízből. Amikor a paradicsomos víz elpárolgott, hagyjuk a tésztát rövid ideig pirulni, mielőtt még több paradicsomos vizet adnánk hozzá. Ismételjük a lépéseket, amíg a tészta al dente nem lesz.