ACNEWS

2024. September 22.   |   Móric napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Orosz-amerikai nukleáris válság kezdődik Kuba partjainál

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Négy orosz hadihajó érkezett Havannába, köztük egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró. Most az amerikaiak is rendeltek egy nukleáris meghajtású tengeralattjárót Kuba partjaihoz.
Hirdetés
Ad image

Szerdán négy orosz hadihajó érkezett Kubába, köztük egy nukleáris meghajtású tengeralattjáró. A „Kazan” atom-tengeralattjáró, az „Admiral Gorszkov” fregatt, a „Pashin” tartályhajó és a „Nyikolaj Csiker” vontatóhajó több napot tölt majd a havannai kikötőben. „Egyik hajó sem szállít atomfegyvert” – hangsúlyozta a kubai külügyminisztérium. Kubai tartózkodásuk „nem jelent veszélyt a térségre”.

Az amerikaiak hasonló nyilatkozatot tettek most, a „USS Helena” is megérkezett Kuba partjaihoz. Az atommeghajtású amerikai katonai vadász-tengeralattjárót egy korábban tervezett manőver keretében küldték a Guantánamo-öbölbe. Ezt az illetékes regionális parancsnokság jelentette be. Azt mondják egy rutinszerű kikötői látogatás volt, és a hajó helyét és áthaladását előre megtervezték.

Havanna mindössze mintegy 170 kilométerre van az Egyesült Államok Florida államában található Key Westtől. Az USA figyelemmel kíséri a fejleményeket, de nem hiszi, hogy fenyegetés áll fenn. A Miami Herald szerint az amerikai haditengerészet három rombolót, egy parti őrhajót és egy tengerészeti megfigyelő repülőgépet is küldött az orosz hajók megfigyelésére.

A kubai külügyminisztérium hozzátette, hogy ez egy kikötői látogatás a nemzetközi megállapodások alapján, amelyeket Kuba szigorúan betart Havanna és Moszkva történelmi baráti kapcsolatai alapján – írja a blick.ch.

Az orosz védelmi minisztérium kifejtette, hogy a flotta Havannába érkezése előtt „egy nagy pontosságú rakétagyakorlatot” hajtott végre. A hajók legénysége a következő napokban „egy sor protokolláris eseményen vesz részt” – tette hozzá a minisztérium.

Az orosz haditengerészeti hajók tartózkodása az Egyesült Államok közvetlen közelében az ukrajnai orosz háború miatt Oroszország és a Nyugat között növekvő feszültségek közepette történik. A Pentagon szóvivője kifejtette, hogy az orosz hajók tartózkodása „nem jelent fenyegetést az Egyesült Államokra”. Nem ez volt az első alkalom, hogy orosz hadihajók Kubában jártak. Jake Sullivan amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó azonban hangsúlyozta, hogy korábban még soha nem járt ott atom-tengeralattjáró.

Oroszország 2022 óta erősíti kapcsolatait a kubai kommunista kormánnyal, új kereskedelmi partnereket keresve. 2022 novemberében Miguel Díaz-Canel kubai államfő Moszkvába utazott, hogy találkozzon Vlagyimir Putyinnal. A kubai elnök 2023 áprilisában „Kuba feltétel nélküli támogatásáról” biztosította Moszkvát „a Nyugattal folytatott harcában”. Kuba nem bírálta az Ukrajna elleni támadást.

A hidegháború idején Kuba az akkori Szovjetunió fontos szövetségese volt. A szovjet atomrakétáknak a szigeten való állomásoztatása váltotta ki a kubai rakétaválságot 1962-ben. Ekkor a világ két hétre volt a két szuperhatalom, az USA és a Szovjetunió közötti nukleáris háborútól.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés