ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Gyilkos galócával mérgezte meg a családot a kápolnai lány

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
A mérges gombából pörköltet főzött, majd ebédre felszolgálta a párjának és három kisgyereknek, akik majdnem belehaltak.
Hirdetés
Ad image

Gyilkos galócát vitt haza múlt héten a kápolnai mezőről családjának az apa, amit a felesége gyanakodva nézegetett. Miután megszagolta,  úgy döntött, hogy inkább kidobja a szemétbe. Csakhogy a 19 éves fiának a barátnője kivette azt és pörköltöt készített belőle. Másnap négyen olyan rossz lettek, hogy mentőt kellett hívni hozzájuk. A rohammentő gombamérgezés miatt három kisgyereket és a 19 éves fiút szállított kórházba.

Az egyik 13 éves kislánynak olyan súlyos mérgezése volt, hogy májátültetésre szorult. „Én éreztem az illatán, hogy nagyon erős, nagyon kegyetlen illata van, ezért visszatettem a csomagba, majd kidobtam a kukába” – mondta az édesanya, ám a fia barátnője valamiért mégis megfőzte a galócákat – mesélte a kórházban Ónodiné Báder Gabriella, a gyerekek édesanyja a Tényeknek. Az anya elment dolgozni, hazaérve derült ki számára, hogy a mérges gomba a kukából a fazékba került. Szerencsére a mérgezés után mindannyian megfelelő orvosi ellátásban részesültek, a kislánynak találtak donort és szerda este megműtötték.

A Wikipedia szerint a gyilkos galóca Európában rokon fajaival együtt a legsúlyosabb – gyakran halálos kimenetelű – mérgezéseket okozó nagygombák közé tartozik. Vajda Zsolt, a Heim Pál Országos Gyermekgyógyászati Intézet főorvosa a Tényeknek elmondta: a gyilkos galóca a harmadik-negyedik napon roncsolja a májat. A folyamat megállítása egy heroikus küzdelem. A gombászás során hazavitt termést minden esetben vizsgáltassunk meg gombaszakértővel az ilyen esetek elkerülése érdekében.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés