ACNEWS

2024. September 28.   |   Vencel napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Moszkva őrjöng: rendkívüli állapot Szevasztopolban

Szevasztopol / Fotó: Shutterstock
Szevasztopol / Fotó: Shutterstock
A vasárnapi ukrán rakétatámadást követően Szevasztopol kikötővárosában a hatóságok hétfőn rendkívüli állapotot hirdettek.
Hirdetés
Ad image

„Szevasztopol város területén további utasításig rendkívüli állapotot hirdetek” – olvasható Mihail Razvoszajev kormányzó által kiadott rendeletben, amelyet orosz hírügynökségek hoztak nyilvánosságra.

A hivatalos tájékoztatás szerint a támadásban négy ember meghalt és 151 megsebesült. 79 embert még mindig kórházban ápolnak, 21 embert, köztük tizenegy gyermeket pedig sérüléseik súlyossága miatt Moszkvába kell szállítani. Az áldozatok többsége Szevasztopol egyik városi strandján napozott, amikor rakétatörmelék hullott le és robbant fel. Nem volt légi riasztás. Ukrajna a jelek szerint két napja egymás után rakétákkal lövi az oroszok által megszállt Krímet. A jelentések szerint egy űrkommunikációs központot is eltaláltak.

Bár az orosz hadsereg kezdetben magára vállalta a rakéta kilövését, később visszavonta nyilatkozatát, és kijelentette, hogy az ukrán rakéta civilek ellen irányult. Még az orosz katonai blogokban is megkérdőjelezik azonban néha ezt az állítást. A közelben több katonai objektum is található – írja a krone.at.

Médiajelentések szerint a tengerparti szakaszt lezárták. A szükségállapot korlátozhatja az állampolgárok alkotmányos jogait, például a szabad mozgást.

Oroszország hétfőn következményekkel fenyegette meg az Egyesült Államokat az ukrajnai rakétatámadás miatt. Dmitrij Peszkov elnöki szóvivő Moszkvában „abszolút barbárnak” nevezte a támadást, és kijelentette, hogy ennek következményei lesznek. „Hogy pontosan milyenek – azt csak az idő fogja megmondani”. Oroszország reagálni fog a támadásban való amerikai részvételre.

Peszkov utalt arra a fenyegetésre, hogy rakétákat telepít az Egyesült Államok és európai szövetségesei csapástávolságán belülre. Orosz jelentések szerint Ukrajna vasárnap öt, az Egyesült Államok által szállított, kazettás robbanófejjel felszerelt ATACMS rakétát lőtt ki a Krím félszigetre.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés