ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Vasárnaptól él a hőségriadó, kötelező a védőital, a kalap

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
2024. július 7-e éjféltől öt napon át 2024. július 12-e 24 óráig érvényes a hőségriadó, a tartósan forró időjárás miatt lép életbe.
Hirdetés
Ad image

Hőségriadó lép életbe vasárnap éjféltől öt napon át, védőital, kalap nélkül senki ne dolgozzon a szabadban. Erre is figyelmeztet a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Hangsúlyozzák: hogy a tartósan fennálló meleg megviseli a szervezetet, ezért fokozottan figyeljünk a megfelelő folyadékpótlásra, kerüljük a megerőltető fizikai munkát, és pihenjünk többet. Mindez a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közös közleményében olvasható. A szabadtéren dolgozók, illetve pihenők vagy szórakozók számára az ajánlott öltözet a bő, szellőző ruházat.

Napközben felejtsük el a sportolást

Emellett elengedhetetlen, hogy naptejjel védjék a bőrüket a leégés ellen, a napszúrás elkerülése érdekében pedig ajánlott a napellenzős sapka, illetve kalap használata. A szabadban végzett intenzív tevékenység, például munkavégzés vagy hosszantartó sportolás akár hőgutát is okozhat. Ebben az állapotban a magas testhőmérséklet (40,5 Celsius-fok fölött) károsíthatja a sejteket és a hőszabályozó központot . írja az economx. Megfelelő kezelés hiányában akár életveszélyes állapot is felléphet. Ez elsősorban a fiatal felnőtteken észlelhető, akik a rossz közérzet ellenére sem hagyják abba a sportolást.

Aki mégis futni, kerékpározni szeretne valaki a kánikulában, ajánlott inkább a reggeli időszakra tennie az edzést. Aki mégis a biciklitúra vagy egyéb aktív pihenési forma mellett dönt a hőségriasztás ideje alatt, gyakrabban tartson pihenőt, álljon meg a közterületi nyomós kutaknál, hűtse csuklóját, tarkóját, vizezze be pólóját. A  katasztrófavédelem weboldalán elérhető azon légkondicionált helyiségek listája is, amelyeket bárki igénybe vehet.

A vízparton is veszélyben lehetünk

Aki a szabadságát a vízparton tervezi eltölteni, a déli órákban kerülje a napozást, hűtse le magát mielőtt a vízbe menne, illetve semmiképpen ne ugorjon felhevült testtel a vízbe. Az autóval közlekedőket is fokozott óvatosságra intik, rájuk is kedvezőtlen hatással lehet a nagy meleg. A gyermekeket, háziállatokat egy percre sem szabad a parkoló autóban hagyni! Még egy félárnyékban parkoló, leengedett ablakú jármű utastere is életveszélyesen felmelegedhet. Akár 70 Celsius-fok fölé is emelkedhet az autó belső hőmérséklete. Amennyiben napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot látnak, azonnal hívják a 112-es segélyhívószámot!

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés