ACNEWS

Jégviharral kísért szupercella verte szét Zala vármegyét

Fotó: Kacs Dávid
Fotó: Kacs Dávid
A legnagyobb jégdarabok Becsehelyen és Letenyén estek, de az ország több pontján is tapasztalták a súlyos időjárási jelenséget.
Hirdetés
Ad image

Brutális jégviharral kísért szupercella verte szét a Zala vármegyei Letenyét és Becsehelyet. Miközben nagy méretű jégdarabok hullottak az égből, az addigi 33-ról fokról 18 fokra zuhant a hőmérséklet.

Kacs Dávid viharfotós lenyűgöző képeket készített az ítéletidőről Fotó: Kacs Dávid

A helyszínen tartózkodó Kacs Dávid kaposvári fotós lélegzetelállító képeket készített a tomboló viharrról. „Egy Szlovéniából érkező, orkánerejű széllel és 4-5 cm jéggel, illetve felhőszakadással kísért HP szupercella csapott le a a Kaposvártól 15 kilométerre lévő Becsehelyre. Amikor megláttam a radaron, hogy kialakultak a szupercellák, eldöntöttem, hogy odamegyek. Amikor elindultam a városból, 38 fokos hőség volt. Amire a szupercella elvonult, már csak 18 fok volt a hőmérséklet” -árulta el Kacs Dávid viharfotós az AcNews-nak.

” Húsz éve vonzanak a viharok. Nem szoktam félni, de természetesen vigyázok. Nem egyszerű, viszont a feleségem nagyon megértő, és támogatja a munkámat” – válaszolta lapunk kérdésére a viharfotós.

4-5 centiméteres jégeső, 100 kilométeres szél és felhőszakadás zúdult a falura Fotó: Kacs Dávid

„Tegnap délután fél hat körül csapott le a vihar Becsehelyen – idézte fel a történteket az AcNews-nak a Móricz Zsigmond utcában lakó Nagy Csabáné, Katika. – Előbb a hatalmas szél jött, aztán a dió méretű jégeső. Az ablakon kinézve láttam, hogy a vízszintesen esett a jég. Féltünk, hogy mi lesz ebből. A bejárat mellett volt egy barackfa, azt a szél gyökerestül kifordította és a kapura döntötte. De a jég letörte a faágakat, megsemmisítette a konyhakertben a gyümölcsöket, a veteményest. A fiammal, Csabával összedaraboltuk a barackfát, eltüzeljük majd. A fiam közben elmondta, hogy az ő házán a jég áttörte a palatetőt. Hogy a szomszédoknál mekkora kárt okozott, még nem tudjuk, de gyanítom, hogy ők sem úszták meg…”

A szupercella nem kímélte a falut, fákat csavart ki, tetőket vert szét Fotó: Kacs Dávid

Szerencse a bajban, hogy a HungaroMet Zrt. már szombat délután jelezte a várható veszélyt. Másodfokú, azaz narancs riasztást adott ki Vas és Zala vármegye egyes járásaira. A jelzésnek köszönhetően sokan fel tudtak készülni rá. /Címlapfotó: Kacs Dávid/

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés