ACNEWS

A brit kormány kirúgná az arisztokratákat a parlamentből

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
A britek új kormánya meg akarja reformálni a parlamentet. A Lordok Házában 90 helyet tartanak fenn a nemeseknek. Ezt a szabályt most eltörölnék.
Hirdetés
Ad image

„A 21. században nem szabadna közel 100 helyet fenntartani bizonyos családokba születettek számára” – áll az új szociáldemokrata munkáspárti kormány dokumentumában.

A reform már régóta esedékes. A londoni parlamentnek két kamarája van. Az alsóházban a választott képviselők ülnek, míg a Lordok Házában a politika, az üzleti élet, a kultúra, a tudomány és a sport, valamint a püspökök és arisztokraták kinevezett képviselői. Mintegy 800 ember tartozik ebbe a kamarába – írja a krone.at.

Az arisztokrácia képviselőinek számát már 1999-ben jelentősen csökkentették. Akkor úgy döntöttek, hogy senki sem lehet tagja a Lordok Házának öröklött cím alapján. De fenntartottak a 90 helyet a számukra, s kivételt tettek a Earl Marshal és Lord Great Chamberlain pozíciók tekintetében. Ha valamelyikük meghal, a Lordok Háza újraválaszt egy nemes személyt.

Az új kormány átmeneti kompromisszumról beszélt. Keir Starmer miniszterelnök és csapata azt is bírálta, hogy a tisztségeket jelenleg csak férfiak kapják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés