ACNEWS

Párizs 2024: az olimpia három súlyos biztonsági kockázata

Francia rendfenntartók / Fotó: Shutterstock
Francia rendfenntartók / Fotó: Shutterstock
A párizsi játékokkal kapcsolatban a legnagyobb nehézség, az az olimpia biztonságossá tétele. A probléma pedig több szinten is aggasztó.
Hirdetés
Ad image

Már elkezdődött az olimpia és ma délután végre a régóta várt megnyitót is megnézhetjük a Szajnán. Azonban ahhoz, hogy minden flottul menjen ezekben a hetekben a francia fővárosnak kifogástalanul kell otthont adnia az eseményeknek, meg kell küzdenie az előre nem látható problémákkal is. Ráadásul a helyiek élete sem áll meg azért, mert olimpiát rendeztek. Emberek milliói élnek Párizsban és járnak nap mint nap munkába, így nekik is biztosítani kell, hogy el tudjanak jutni A pontból B-be.

És mindezt akkor, amikor a kontinensen háború dúl, a Közel-Keleten egyre jobban eszkalálódik a helyzet és a terrortámadásoktól való félelem se alaptalan. Mindez egy példátlan és rendkívül bonyolultan kivitelezhető ünnepséggel veszi kezdetét a mai napon az olimpia. Természetesen a Szajnán tartott megnyitó rendkívül látványos lesz, azonban a ceremóniának sok olyan hatása lehet, amire nem gondolunk első körben. Egyrészt Párizs a mai napon teljesen le fog állni. Az utakat, hidakat lezárták és több mint fél millió ember fog az utcákra vonulni, hogy lássák az ünnepséget. A város rendőrfőnöke, Laurent Nunez éppen ezért felszólította a párizsiakat, hogy délelőtt 10 óráig álljanak el autóikkal, délután 3 órától pedig maradjanak otthon. Hacsak nincs a megnyitó megtekintéséhez szükséges belépőjük.

A félelem pedig jogos. A vasútvonalak már most lebénultak, miután több pályán is szándékos rongálás történt. Így nem meglepő, hogy Párizs háztetőin mesterlövészek sorakoznak és Dunát Szajnát lehet rekeszteni a katonákkal és a terrorelhárítással. A SkyNews segítségével most összeszedtük azt a három vezsélyforrást, ami miatt jogos a készültség. Azaz ezek a dolgok okozhatnak fennakadást a játékokon.

Terrortámadás

A legnagyobb félelem természetesen az, hogy terrortámadást terveznek a sportolók és/vagy a nézők ellen. Milliók érkeznek jelenleg a francia fővárosba, köztük államfők is. A szervezők pedig az izraeli sportolókat is joggal féltik, hiszen nem egy fenyegetést kaptak. Őket végig fegyveresek kísérik mindenhová.

Mesterlövészek lesznek a háztetőkön. Bevetik a francia rendőrség különleges egységének tartott BRI-t, valamint helikopteres járőröket és a drónok repülését megakadályozó speciális egységeket is. Párizs központja repüléstilalmi zónává vált. A játékok során összesen 45 000 rendőrt, 18 000 katonát és mintegy 20 000 személyt vesznek igénybe a magánbiztonsági cégektől.

Oroszország bekavar

A franciák másik félelme, hogy Oroszország máris dezinformációkat terjeszt a játékokra való felkészülésről. Többek között azt is, hogy Párizs nincs felkészülve az eseményre, így a túlzott biztonsági intézkedésekkel túlkompenzál és tönkreteszi az olimpiát.

Nagyobb aggodalomra ad azonban okot, hogy a szervezők attól tartanak Oroszország megpróbál majd bajt okozni és megzavarni a játékokat. Akár az esemény infrastruktúrája ellen elkövetett kibertámadásokkal.

A franciák kedvenc hobbija: a sztrájk

Mindezek mellett ott van a többi kihívás, köztük a tömegközlekedés és az, hogy a szakszervezetek bármikor úgy dönthetnek, hogy sztrájkba kezdenek. Megbénítva így az egész országot és a játékoknak otthont adó városokat is. Ha pedig mindez nem lenne elég, akkor ott van még az a tény is, hogy Franciaországban továbbra sincs működő, csak ideiglenes kormány, miután a választásokon nem született egyértelmű eredmény.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés