ACNEWS

Változik a babaváró és a CSOK is

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Kiderült a kormány második félévre tervezett jogalkotási munkarendje. Ez alapján szeptemberben módosíthatják a családtámogatásokat.
Hirdetés
Ad image

Nyilvánosságra hozta a kormány a jogalkotási munkatervét, amiből kiderül az is, hogy milyen törvényeket, rendeleteket szeretnének módosítani az év második felében. Az Index szúrta ki, hogy ez alapján a lakástámogatási rendszer is terítékre kerül az ősszel, valamint a babaváró hitel, a CSOK plusz és a falusi CSOKis nevesítve van a dokumentumban.

Pánikra azonban semmi ok, nem eltörölni, vagy gyökeresen megváltoztatni akarják a fentieket valószínűleg. A Bankmonitor szakértői feltételezése szerint csak gyakorlati tapasztalatokon alapuló kisebb változásokról lehet szó. A legutóbbi Kormányinfón ráadásul Vitályos Eszter külön beszélt ezekről a támogatásokról. Az elmondása alapján a speciális adózású egyéni vállalkozások – katások, őstermelők, átalányadózók – helyzetét könnyítenék meg:

  • Elég lenne ezen speciális adózású vállalkozások esetében egyéves társadalombiztosítási jogviszonyt leigazolni. (Alapesetben két- vagy hároméves jogviszony lenne az elvárt.)
  • Előírná az állam, hogy az érintettek bevételének legalább az 50 százalékát el kell fogadnia a banknak igazolt jövedelemként a támogatott hitelek bírálata során. (A banki gyakorlat nagyon vegyes, van, amelyik nem is fogadja el például az őstermelők jövedelmét.)

A fentiek pedig megfelelnek a tervezetben szereplőknek, hiszen módosításokról, kisebb pontosításokról beszélünk. Ugyanakkor a Kormányinfón elhangzottak alapján a kormány már tárgyalt ezen módosításokról, így elképzelhető, hogy hamarabb életbe lépnek ezek a változások.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés