ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hullámvasút, amelyre csak egyszer ülhetsz fel az életben

Illusztráció / Fotó: shutterstock
Illusztráció / Fotó: shutterstock
A világ legveszélyesebb hullámvasútja könnyedén eléri 360 km/h-ás sebességet. Nem véletlen hogy Euthanasia Coaster lett a neve.
Hirdetés
Ad image

A Nemzetközi Hullámvasút Nap alkalmából újfent a középpontba került a világ legveszélyesebb hullámvasútja. Egyes szerkezetek izgalmat, adrenalin fröccsöt ígérnek annak, aki rájuk ül. Azonban az Euthanasia Coaster félelmet és halált ígér. Egyenesen arra lett tervezve, hogy megölje az utasait a rossz nyelvek szerint. A megálmodója egyébként egy litván művész, Julijonas Urbonas, aki még 2010-ben álmodta meg a halálos vasútat – írta a DailyStar. Először 2011-ben mutatták be a HUMAN+ kiállítás keretében Dublinban.

Az utazás egy meredek felvonóval veszi kezdetét, amely 500 méter magasra viszi fel az embereket. Ott pár másodpercre megáll a felvonó, hogy az utasok el tudják dönteni, folytatni akarják-e az utat vagy ki akarnak-e szállni. Ezt egy gomb megnyomásával lehet eldönteni, hogy megfutamodnak, vagy 360 km/h-ás sebességgel inkább a mélybe zuhannak-e, hogy 7 karikán átpördülve végül befussanak a célba. Ahol kiszedik a „hullákat” és beülnek az újabb jelentkezők.

@jakebsweetfacts

The Worlds most Dangerous RollerCoaster

♬ original sound – Jakeb sweet Facts

A hullámvasútat úgy tervezték, hogy 1 percen keresztül, azaz a teljes menetidő egyharmada alatt 10 G erősséget tartsanak fönt. Azaz szó szerint a levegőben fordulnak át a szerelvények. Ennek következtében kifut minden vér az utasok agyából, aminek eredménye, hogy először elveszítik a látásukat, majd elájulnak. Nem véletlen, hogy csak egyszer ülhetsz fel rá életedben.

„Ezt azoknak tervezték, akik gyógyíthatatlan betegségben szenvednek és fájdalommentesen akarnak meghalni.” – kommentálta valaki a hullámvasúton való utazását. Megint mások szerint a gépezetet egyenesen a halálsorra tervezték.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés