ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Meghalt a világ legidősebb embere

Forrás: Wikipedia/Xavier Dengra
Forrás: Wikipedia/Xavier Dengra
Elhunyt a világ legidősebb embere. Az amerikai születésű Maria Branyas Morera 117 éves és 168 napos volt.
Hirdetés
Ad image

Elhunyt a világ legidősebb embere, amit családja jelentett be a közösségi oldalakon. Nem sokkal később a Guinness World Records (GWR) is kiadott egy közleményt, amelyben megerősítette a 117 év 168 naposan bekövetkezett halálát. Ezzel ő lett a történelem nyolcadik legidősebb, igazolható életkorú embere. „Maria békésen hunyt el abban a katalán idősek otthonában, ahol az elmúlt két évtizedben lakott” – idézte a GWR közleményét a CNN.

A hosszú élet titka: a szerencse

Kedden Morera családja egy posztot tett közzé X-fiókján, amelyben bejelentette halálát. „Úgy távozott, ahogyan ő akarta: álmában, békében és fájdalom nélkül” – áll a bejegyzésben. A családja hozzátette, hogy Morera nem sokkal a halála előtt mondta el nekik: „Nem tudom mikor, de nagyon hamar véget ér ez a hosszú utazás. A halál megviselten fog rám találni, mert olyan sokat éltem. De azt akarom, hogy mosolyogva, szabadon és elégedetten találjon meg”.

Morerát a GWR 2023 januárjában nevezte meg a világ legidősebb élő emberének, miután André francia apáca 118 éves korában elhunyt. A GWR-nek elmondta, hogy ilyen hosszú életet a „rendnek, a nyugalomnak, a családdal és a barátokkal való jó kapcsolatnak, az érzelmi stabilitásnak, a sok pozitívumnak és a mérgező emberektől való távolmaradásnak” köszönheti. „Szerintem a hosszú élet a szerencséről is szól. Szerencse és jó genetika.” – tette hozzá.

Haláláig twitterezett

Morera 1907. március 4-én született, kevesebb mint négy évvel azután, hogy a Wright testvérek elindították az első motoros repülést, és két évvel azelőtt, hogy a szerencsétlenül járt Titanic építése megkezdődött volna. Egy évvel azután, hogy szülei Spanyolországból az Egyesült Államokba emigráltak. Nyolc évvel később a család visszaköltözött és pont az első világháború idején érkezett meg Barcelonába. Ha az nem lenne elég, hogy túlélte az évszázadot, Morera két lábon kihordta a koronavírust is, amit még 2020 májusában kapott el.

Élete utolsó évtizedeit egy katalóniai idősek otthonában töltötte, ahol előrehaladott kora ellenére előszeretettel twitterezett lánya segítségével. Így tartotta a kapcsolatot több ezer követőjével. „Öreg vagyok, nagyon öreg. De nem idióta.” – olvasható a közösségi médiaplatformon az életrajzában.

A Gerontológiai Kutatócsoport szerint, amely a legalább 110 éves embereket vizsgálja, a legidősebb jelenleg élő ember egy 116 éves japán nő lett, Tomiko Itooka.  A valaha feljegyzett legidősebb ember címe egyébként Jeanne Louise Calmenté. Ő még 1875. február 21-én született, ás 122 évet és 164 napot élt.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés