ACNEWS

2024. September 21.   |   Máté, Mirella napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Váratlan fordulat: özönlenek a moszkvaiak a frontra

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Az oroszországi Kurszk régió augusztus 6-i ukrán inváziója óta a főváros, Moszkva lakosai közül lényegesen többen jelentkeztek önkéntesnek a hadseregbe.
Hirdetés
Ad image

A metropolisz lakói az ország többi részéhez képest kiváltságosnak számítanak. Az általában magasabb életszínvonal mellett Vlagyimir Putyin elnök arra törekszik, hogy a háborút a lehető legtávolabb tartsa a fővárostól. Sokáig ennek megfelelően alacsony volt a lelkesedés a fronton való szolgálat iránt. Az elmúlt hetek eseményei miatt azonban most úgy tűnik, megváltozott a helyzet

A Verstka független orosz online médium olyan statisztikákat tett közzé, amelyeket egy moszkvai városházi forrás szivárogtatott ki. A statisztika szerint a július 29. és augusztus 4. közötti héten naponta átlagosan 97 ember kötött önként szerződést a védelmi minisztériummal. Egy héttel később már 126 bejelentés érkezett. Augusztus 12. és 18. között a szám még tovább emelkedett, átlagosan napi 180 kötelezettségvállalással. Augusztus 19. és 25. között naponta 213 aláírás pecsételte meg a háborús szolgálatot. Nagyon rövid időn belül az önkéntes jelentkezések száma megduplázódott.

A moszkvai városi kormány forrása szerint az aláírt szerződések fele közvetlenül az ukrán erők inváziójához kapcsolódik. „Mindig is azt mondtam, hogy ezt tenném, ha a hazámat megtámadnák. És megtámadták” – idézik Verstka egyik beszélgetőpartnerét. „Láttad, mi folyik Kurszkban” – mondta egy másik.

Legutóbb azután nőtt az önkéntesek száma, hogy Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester július végén nagyvonalú, egyszeri, 1,9 millió rubeles (kb. 18 600 euró) pótlékot állapított meg azok számára, akik szerződést kötnének az orosz védelmi minisztériummal. Összehasonlításképpen: egy moszkvai élelmiszer-kereskedelmi eladó havonta 50 000 rubelt (490 euró) keres (nettó minden esetben), egy ingatlanügynök 100 000 rubelt (980 euró), egy ügyvéd pedig mintegy 150 000 rubelt (1470 euró).

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés