ACNEWS

500 mangalicát tart Fekete Zsóka, akit a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítményéért díjaztak

A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúböszörményben immáron 10 éve szőke mangalica tenyésztéssel, és minőségi kézműves mangalica termékek előállításával foglalkozó fiatal nővel beszélgettünk.

Hirdetés
Ad image

A 2022-es Femcafé Inspiráló nők gáláján a leginspirálóbb gasztronómiai teljesítmény díjat Fekete Zsóka Mangalicatenyésztő, a Mangalica Farm tulajdonosa kapta. A Hajdúböszörményben immáron 10 éve szőke mangalica tenyésztéssel, és minőségi kézműves mangalica termékek előállításával foglalkozó fiatal nővel beszélgettünk.

– Mesélnél nekünk kicsit a kezdetekről, hogyan választottad ezt a kevésbé nőies foglalkozást? Hol szeretted meg a mangalicákat, hol találkoztál velük először? 

 – Ez egy nagyon mesébe illő történet. Nem úgy indult a pályafutásom, hogy mangalicatenyésztő szeretnék lenni.
Mindig is szerettem az állatokat, már kislány koromban egy farmról álmodoztam.  9-10 évesen már több 100 példányos nyúltenyészetem volt. Különböző fajta, színű, típusú baromfi is megtalálható volt a kertben, amiket én gondoztam, neveltem, keltettem. Megteremtettem a saját kis farmomat. A nagypapámnak lovai is voltak,  a lovak és a lovaglás szeretete innen származik.

A tervem az volt, hogy az Élelmiszertudományi Egyetem elvégzése után a családi biogazdaságot folytassam. Édesapám bio zöldségtermesztéssel foglalkozott, és   zöldségfeldolgozás és értékesítés, a melléktermék hasznosítása céljából vettünk mangalicákat. Sikerült egyben egy törzsállományt megvennünk, egyszerre 20 db tenyészkocát. Amikor megérkeztek a mangalicák akkor tudtuk meg, hogy vemhesek, és rá egy hétre elkezdtek fialni. Így egy héten belül több mint 50 mangalicám  lett. Gyorsan el kellett döntenem, hogy mit választok, és a mangalicákat választottam, ez lett mára az életem.

– Mit tanultál ehhez? Milyen végzettségeid vannak?

– Nagyon sok végzettséget szereztem. 3 diplomát szereztem: Okleveles Élelmiszermérnök, Élelmiszeripari Szakfordító, Lovaskultúra Szakoktató. Valamint a gazdaságban elengedhetetlen munkálatok elvégzéséhez Állatorvosi szaksegédvégzettséget is szereztem.

– Érezted valaha hátránynak, hogy nőként kell érvényesülnöd egy többnyire férfiak által dominált szakmában?

-Igen, főleg az elején, amikor a gazdaság kialakítása zajlott. Nehéz volt a kezdet. Sokat kellett azon dolgozni, hogy elismerjenek. Nyilván a sikerek igazolták, hogy jó úton haladok, ami büszkeséggel tölt el. Ma már úgy érzem, hogy elismerik a munkámat, és megállom a helyem a szakmában.

 – Mi volt a karriered legmeghatározóbb momentuma?

-A legelső Mangalica fesztiválon, amin részt vettenm, már első alkalommal termékdíjat kaptam. Azóta büszkén mondhatom, minden A  második megleghatározóbb, hogy a Magyar Konyha engem választott a 2020-as év legjobb termelője díjra. 

2018-2019-es évben Düsserdorfban kétszer is elnyertem a Düsseldorfi Magyar Napok Közönségdíját.

Több külföldi újságban, Japánban és Lengyelországban is írtak már cikket a tevékenységemről, hogy egyedüli magyar nőként tudok egy ilyen vállalkozást sikeressé tenni.

Nem csak a termékeimmel, az állatokkal is többszörös tenyészsertés díjat nyertem a Debreceni Farmer Expo rendezvényen.

 

-Szerinted kik jelöltek a díjra? Kik hívták fel a figyelmet rád és a különleges munkádra?

Pontosan nem tudom. De Rost Andrea odajött hozzám és külön is gratulált, hogy nagyon szurkolt nekem. Igazán megható volt, hogy engem jelöltek. Hogy tényleg felkeltettem mások érdeklődését a munkámmal, amit elhivatottsággal és szeretettel csinálok.

-Nem túl nehéz ez a munka egy nőnek?

– De, ez így van, nagyon nehezek a hétköznapok. Fizikailag is és szellemileg is, de élvezem. A saját vállalkozásomat csinálom, és nem is munkának tekintem, hanem elhivatottságnak. 

– Ki segít a hétköznapokban, hisz ez nem tűnik könnyű feladatnak?

– Nagyon sokat segítenek szüleim és a kollégák. Édesapám kint a telepen koordinálja a munkálatokat. Édesanyám pedig a piacozásban, a papírmunkákban segít be. Őket tartom a legfőbb támaszomnak. A többi feladatot, a feldolgozást, marketinget, e-mailek megválaszolását, az adminisztrációt én felügyelem és végzem. Sokat köszönhetek a kollegáknak is, hisz nélkülük ez nem valósulna meg.

– Hány mangalicát tartasz?

-Kb 500 db mangalica van a farmon.

– Készítesz termékeket is, miket és hol lehet ezekből vásárolni?

– Mangalica kézműves termékeket készítek. Mindent, amit lehet a mangalicából: kolbászt, szalonnát, zsírt, hurkát, tepertőt, disznósajtot, kenőmájast, különböző krémeket.  Mindig újítok valamit, így vannak újdonságaim, mint pl: fűszerkéregben érlelt szalonnáim, grillkolbász, virsli, párizsi.

Nagyon fontos kiemelnem, hogy bio takarmánnyal etetem az állatokat, így sokkal egészségesebb, ízletesebb a húsuk. Külön ketogén-paleo táplálkozást folytató vevőimnek is készítek termékeket. Több mint 30 féle terméket készítek hétről-hétre. 
Minden pénteken Budapesten a Lehel piacon reggel 7-16ig lehet megtalálni a Váci út-Bulcsú utcai bejáratnál közvetlenül az ajtónál.

-Te árusítod a késztermékeket is?

– Bizony, édesanyámmal együtt.

-Milyen céljaid   vannak  még az életben, hova szeretnél  még eljutni? 

– Büszkén mondhatom, hogy közel fél éve Szlovénia legjobb Grill éttermébe szállítok rendszeresen. Most hétvégén tartottunk egy közös rendezvényt Ljubljanában.  Az a célom, hogy a vevőim elégedettek legyenek a termékeimmel, és örömet tudjak szerezni az embereknek. Ennél több nem kell.

 – Napközben gumicsizmában, munkásruhában képzellek el, mikor kerül előtérbe a finom nőiességed?

– Ez így van. Sokan nem látnak csiniben. Csak akkor,  ha felrakok a netre egy-egy képet, hogy milyen rendezvényen voltam. De nő vagyok. Járok kozmetikába, fodrászhoz, masszázsra, stb. Kikapcsolódni. Nagyon sok eseményen veszek részt. Az egyetememre is  járok tanítani, előadást tartani, motiválni a fiatalokat. Nekem ez az életem, Élvezem amit csinálok. Ezért sikeres a vállalkozásom. 

 

Fotó:Femcafé/Inspiráló Nők Gála/Kunos Attila

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés