ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Pánik Ukrajnában: totális menekülthullám kezdődik

Beregsurányi határ / Fotó: Shutterstock
Beregsurányi határ / Fotó: Shutterstock
Az ukrajnai háború a harmadik télbe lép. Moszkva tönkreteszi az áramellátást, hogy elviselhetetlenné tegye az életet. Se villany, se víz, se fűtés...marad a menekülés.
Hirdetés
Ad image

A háború kezdete óta eltelt harmadik tél közeledtével Moszkva követi azt a stratégiát, hogy elviselhetetlenné tegye az Ukrajnában maradt emberek életét. A célzott támadások tönkreteszik az áramellátást és a fontos infrastruktúrát. Mindezt úgy, hogy közben Ukrajna keleti frontja is inog.

Menekülthullámokat indítanak

„Az emberek a tél közeledtével a legrosszabbra számítanak” – jelenti a Die Welt a helyszínről. „A Kreml közel áll ahhoz, hogy két célt is elérjen”.

Egyrészt az ukrán hadiipari termelést akarják megbénítani. Másrészt elviselhetetlenné akarják tenni az emberek életét Ukrajnában, hogy újabb menekültmozgásokat indítsanak el az EU felé.

A lap riportere beutazta a háború sújtotta országot. Mindenütt javítják az erőműveket, de hiány van pótalkatrészekből, a munka bonyolult, az idő pedig kevés. Sziszifuszi küzdelem. Az ukrán energiaügyi miniszter az orosz támadások stratégiáját magyarázta: „Meg akarnak félemlíteni minket, és meg akarják zavarni a fűtési szezonra való felkészülést, hogy minden ukrán télen áram és fűtés nélkül maradjon”.

Ukrajna ma már csak a korábbi energiakapacitásának mintegy felével rendelkezik. Már most is időszakos áramkimaradások vannak az egész országban. Télen ez a helyzet széles körű humanitárius katasztrófához vezethet. „Nehéz előrejelzéseket készíteni a télre, amikor az energiaszektort állandóan ellenséges támadások fenyegetik” – mondja Haluscsenko. „Tudjuk, hogy a következő tél kemény lesz.”

Katasztrófa lesz a magyar határon is

Az ukrán emberek olyan alapvető szükségletek miatt aggódnak, amelyeket békeidőben természetesnek vesznek: Van-e fény vagy nincs. Lesz-e fűtés vagy sem, az ukrán télben gyakran kétszámjegyű mínuszokban mérhető hőmérséklet mellett. Lesz-e meleg víz, vagy a csövek befagynak és elrepednek. Lesz-e áram a városokban a szennyvízszivattyú-rendszerekhez. Vagy hogy a pusztítás, a kosz és a szemét közepette hamarosan nem lesz-e alapvető higiéniai ellátás.

Ha mindezekből semmi sincs akkor a kihűlés, a higiéniai katasztrófák és ennek következtében emberek millióinak tömeges elvándorlása fenyeget.

Az első útjuk, pedig a magyar határra vezet.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés