ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Megjelent a palackmaffia vidéken

Fotó: pixabay
Fotó: pixabay
Friss felmérés szerint a vásárlók továbbra sem repesnek az örömtől palackvisszaváltáskor. Sok a hiba. Na, nekik segít a palackmaffia.
Hirdetés
Ad image

A Népszava kérésére felmérés készült a MOHU palackvisszaváltási rendszeréről. Ez alapján az automatákat használók 47 százaléka találkozott már valamilyen problémával. 68 százaléka a magyaroknak úgy gondolja, hogy jól működik a rendszer, vagy inkább jól, mint rosszul. 56 százalékunk pedig azt mondta, hogy bár a cél nemes, de a kivitelezés nem túl sikereres.

Arról már korábban is lehetett tudni, hogy rengetegen nem bajlódnak a palackok visszaváltásával. A friss adatok szerint ez a vásárlóknak a 15 százalékát jelenti, míg a magyar lakosság 5 százaléka az új rendszer hatására elkezdett szelektíven szemetet gyűjteni. De jelen esetben ez a 15 százalék lehet egy igazán érdekes adat. Ahogyan azt az AcNews is megírta, napjában körülbelül 6 millió, visszaváltandó palack végzi a kukában. Ez azt jelenti, hogy 300 millió forintot kidobunk. A palackvisszaváltás bevezetésével párhuzamosan sokan áttértek ezeknek a gyűjtésére. Amivel kitartó munkával tízezreket is meg lehet keresni egy nap alatt, főleg a turisták által kedvelt környékeken.

A fő probléma az, hogy gyűjtgetés közben előszeretettel rongálnak. Kiöntik a szemetet a kukákból, vagy letörik azokat, majd elsétálnak, mintha mi se történt volna.

Emellett kialakult egy „palackmaffia” is azokon a környékeken, ahol nincs a közelben automata. Ezek az emberek autóval róják az utcákat és felvásárolják 10-20 forintokért a palackokat. Ezzel mindenki nyer. Az embereknek nem kell vesződniük, de nem ment kárba teljesen a pénzük, míg az ügyeskedők komoly összegeket tudnak ezzel szerezni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés