ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ausztria elárasztja Budapesten a Dunát

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Bár jelenleg alacsony a Duna-vízszintje az ausztrtiai brutális esőzések miatt akár a magyarországi szakaszon is árvíz lehet.
Hirdetés
Ad image

A következő napokban hatalmas esőzések várhatóak Ausztriában, így a Duna vízgyűjtő területein is. Ennek eredményeképpen a folyó magyarországi szakaszán, ahol jelenleg rendkívül alacsony a vízállás napokon belül árvíz lehet. Budapesten például jelenleg 137 centi, de szeptember 17-re ez a szám elérheti az 565 centis vízállást is.

A Telex cikke szerint Nagybajcsánál jelenleg 183 centi a vízállás, azonban 6 nap múlva már 600 centire számítanak a szakértők. És ennek az emelkedésnek egyelőre nem látni a végét. Persze ez csak jóslat, semmire se garancia. Alacsonyabb és magasabb is lehet ez a szám, azonban az biztos, hogy a vízállás emelkedni fog. Budapesten aggodalomra még nincs ok, hiszen elsőfokú riasztást 620 centinél adnak ki, ekkor zárják le a rakpartokat is. Ennek ellenére érdemes lélekben arra készülni, hogy könnyen árvíz kerekedhet az elkövetkezendő hetekben a Duna fővárosi szakaszán is.

A kérdés az, hogy az elkövetkezendő napok esőzései meddig tartanak és milyen mértékűek lesznek. A következő hat napban ugyanis a Duna vízgyűjtő területein belül az Innen 35,1 mm, a Traun és Ennsnél 63,4 mm, a Bécsi-medencében 71,6 mm, míg Morvánál 69,4 mm napi csapadékátlagra lehet számítani. A kérdés az, hogy az összes várható csapadék eső fogmájában érkezik-e meg, vagy a hegyekben várható-e havazás. Ha ugyanis igen, akkor az nem okoz víztöbbletet a folyóban.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés