ACNEWS

Az árvíz miatt bajban az állatok – összefogtak a civilek

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Önkéntesek és ideiglenes befogadók jelentkezését várják az állatmentő szervezetek és menhelyek a brutális áradás miatt.
Hirdetés
Ad image

Az árvíz nem kíméli az állatokat sem, ezért az állatmentők, a menhelyek összefogtak, de önkéntesek és ideiglenes befogadók jelentkezését is várják. A Noé Állatotthon már megkezdte a felkészülést a vészhelyzetre – írta a prove. Kiürítették a külső kutyás karanténrészlegüket. A halasztható mentések esetében haladékot kértek, hogy megfelelő befogadó kapacitással rendelkezzenek az igazán vészterhes időkben. A lap szerint már meg is érkeztek az első mentettek, ők a Duna budai oldalán ártérben élnek.

„Az állatvédő szervezetek már összekapaszkodtak, létrejött egy Facebook-csoport, ahol gyűjtjük az információkat. Ahol jelentkezni lehet segítőnek, ideiglenes befogadónak. ahol segítséget lehet kérni” – írta a Noé Állatotthon Alapítvány Facebook-posztban. Ez a bizonyos csoport az Árvízi Állatmentés 2024 néven található meg a FB-on.

Az esztergomi Bogáncs Menhely is veszélybe került

A Szurkolók az Állatokért Alapítvány közleményben fordult a nyilvánossághoz. Tudatják, hogy ők is riaszthatók. Mint írták, veszélyben vannak az ártér területén a vadon élő állatok, és a menhelyek is. Sajnos kritikus a helyzet” – figyelmeztetett az alapítvány szóvivője, Kapin Richárd. Aki felhívta a figyelmet, hogy az árvíz miatt egyes állatmenhelyek is bajba kerülhetnek. Mint például  az esztergomi Bogáncs Menhely is. Miután a létesítmény a Dunától nem messze található, egyértelmű volt, hogy az ott élő állatokat még a nagy árhullám előtt el kell szállítani biztonságos helyre. Éppen ezért ideiglenes befogadókat kerestek addig, amíg a víz el nem vonul.

Fotó: Shutterstock
A szabadon tartott kecskék, birkák, tehenek is veszélybe kerültek Fotó: Shutterstock

Hétfő esti helyzetjelentésük szerint felhívásukra a vártnál sokkal többen ajánlottak fel valamilyen formában segítséget. „Jelenleg nincsen szükségünk további helyszíni segítőre. Egyeztettünk annyi emberrel, amennyire szükség van. Nincsen szükség további ideiglenes örökbefogadóra sem, rengetegen jelentkeztetek! Köszönjük az eddigi üzeneteket” – írták.

A bajban a haszonállatok biztonságos elhelyezéséről is gondoskodni kell. Ezzel kapcsolatban is érkeznek felajánlások az Árvízi Állatmentés 2024 Facebook-csoportba. A dunakeszi Barka Állatsimogató jelezte, hogy segítenek, akinek szüksége van rá. „Ha haszonállatokat tartasz (kecske, birka, ló stb.), és a közelgő árvíz miatt biztonságos helyet keresel nekik, ne aggódj! Mi szívesen befogadjuk őket, amíg a víz el nem vonul” – tették közzé közösségi profiljukon.

Senki ne menjen Gemencre bámészkodni

Az állatmentő szervezetek és az állatmenhelyek nagyon örülnek minden felajánlásnak, legyen az önkéntes munka vagy ideiglenes befogadás. „Most mindenkire szükség lehet majd. Rengeteg befogadóra. Jó lenne, ha sikerülne minden olyan állatot elhelyezni előre, aki veszélyben lehet. Ezek még a csendesebb napok lesznek. De pár nap, és ennek vége – kongatta meg a vészharangot az Állatmentő Szolgálat Alapítvány.

Fotó: Pixabay
Az ártereken rekedt vadakat senki ne riogassa, nincs szükség katasztrófaturistákra Fotó: Pixabay

De az árvíz felforgatja a vadállatok életét is, szerdától teljes erdőlátogatási tilalmat rendeltek el a Gemencben. Ahol a 2013-as árvíz idején is komoly gondokat okoztak a bámészkodók. A mesterségesen kialakított vadmentő dombokra menekülhettek a szarvasok és a vaddisznók az áradat elől. Csakhogy a nézelődő, fényképező emberektől sokuk megijedt, és nem mert felkapaszkodni ezekre a biztonságos dombokra, töltésekre. Pedig árvíz idején az erdőgazdaság szakemberei a vadmentő dombokon, körtöltéseken a vadetetőket folyamatosan töltik takarmánnyal. Ennek köszönhetően a víz elől menekülő nagyobb vadak nem maradnak a túléléshez elengedhetetlen táplálék nélkül.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés