ACNEWS

2024. September 19.   |   Vilhelmina napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nem tudják kifizetni a tankerületek a tanárokat

Forrás: Pixabay
Forrás: Pixabay
Több tankerület is szorult helyzetbe került, miután nem tudják kifizetni a pedagógusoknak járó iskolakezdési támogatást.
Hirdetés
Ad image

Már harmadik hete tart a tanév, de több tankerületi központban mind a mai napig nem tudták kifizetni a pedagógusok által igényelt iskolakezdési támogatásokat – értesült a Népszava. Volt olyan a lap információi szerint, ahol még csak nem is reagáltak ez idő alatt a pedagógusok által benyújtott kérelmekre, míg volt olyan is, ahol jelezték, nincs pénz a juttatások kifizetésére.

A munkáltatók béren kívüli juttatásként adhatják az iskolakezdési támogatást azoknak, akiknek iskoláskorú gyerekük van. A támogatást tankönyvre, tanszerekre, ruházatra lehet költeni. A köznevelési foglalkoztatotti jogviszonyban dolgozó pedagógusok számára az új pedagógus életpályatörvény, ismertebb nevén státusztörvény végrehajtási rendelete tartalmazza az erre vonatkozó szabályozást. A támogatás mértéke gyermekenként az augusztus 1-jén érvényes bruttó minimálbér 45 százaléka, vagyis az igényelhető támogatás összege jelenleg bruttó 120 060 forint.

A Népszavához eljutott a Szombathelyi Tankerületi Központ iskolaigazgatóinak címzett levele, ami szerint nagy számban érkeztek be hozzájuk kérelmek pedagógusoktól. Az intézményektől azt kérték, tájékoztassák a kollégákat, hogy a tankerületi központ nem tudja kifizetni az iskolakezdési támogatást. A költségvetésben ugyanis nincsen erre elkülönített összeg. Hozzátéve, hogy a béren kívüli juttatások amúgy sem járnak automatikusan, a munkáltató feladata, hogy mérlegeljen. „Ha az illetményen kívüli juttatásokra költségvetési fedezet biztosított lesz, a kérelmek benyújtásának lehetőségéről értesíteni fogjuk a kollégákat.” – írták.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint nem egyedi esetről beszélünk. A Szombathelyi Tankerületi Központ másokkal ellentétben legalább írt egy levelet. Máshol ugyanis ez sem történt meg. Hozzátéve, hogy nem érti, erre miért nem különítettek el forrásokat, hiszen a tanévkezdés egy előre jól megtervezhető időszak. Az idő viszont fogy, az iskolakezdési támogatásokat szeptember 30-áig lehet igényelni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés