ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Nejlonszatyor buktatta le a korrupt minisztériumi ügyintézőt

Fotó: ügyészség
Fotó: ügyészség
Félmilliárd forintot lopott össze a pályázatok elbírálásáért a korrupt pénzügyminisztériumi dolgozó, 54 ember áll bíróság elé.
Hirdetés
Ad image

53 társával októberben áll bíróság elé dr. K. Tamás pénzügyminisztériumi ügyintéző, aki nejlonszatyorban vitte a szalonba az új luxusautó árát, miután a pályázatok sikeres elbírálásáért 491 millió forint kenőpénzt kapott. Egy biztos: a férfi nem kispályás bűnöző, többek között hivatali vesztegetés és visszaélés, befolyással üzérkedés és pénzmosás miatt felel. A botrány tavalyelőtt áprilisban robbant ki, amikor a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) munkatársai rendőrökkel együtt házkutatást tartottak a Pénzügyminisztériumban és a Miniszterelnökségen. A Blikk birtokában lévő vádirat szerint ekkor már hosszabb ideje hallgatták le mintegy egy tucat ember telefonját. Köztük olyan vezető beosztású minisztériumi dolgozókét, akik pályázati támogatások ügyében jártak el.

A nyomozás is azért indult el, mert az ügy egyik szereplője nejlonzacskóba csomagolt készpénzzel akart luxusautót vásárolni egy szalonban. Miközben a magyar jogszabályok 2 millió forint felett csak kártyás vásárlást engednek meg. A titkos nyomozás során világossá vált a hatóság számára, hogy a dr. K. Tamás által kialakított és irányított rendszer miként működött. A férfi jó kapcsolatot alakított ki pályázatírókkal, projektmenedzserekkel és a pályázó cégek vezetőivel. Emellett több munkatársát – köztük vezető kormánytisztviselőket – bevonva, milliós összegekért cserébe elintézte, hogy a pályázatokat előre megbeszélt személyek, cégek nyerjék. A korrupt pénzügyminisztériumi alkalmazott a helyszíni ellenőrzéseket is kontroll alatt tartotta egy kollégáján keresztül.

Dr. K. Tamás az ügy elsőrendű vádlottja, tőle 180 millió forintot foglaltak le a nyomozók. De vitték a Ford Fiestáját, a BMW X6-osát, a Rolex Submarine Date karóráját, és zár alá került a 29, illetve 39 millió forint készpénzért megvett, két újbudai ingatlan is. A KNYF hét évig rács mögött szeretné látni az ügy másik vádlottjá, Dr. V. István kecskeméti politikust is. Aki korábban a NAV-nál dolgozott, és a pénzmosásban segédkezett dr. K. Tamásnak. Ő fedezte dr. K. Tamás két készpénzes ingatlanvásárlását, amelyekre a pénzmosás elleni törvény alapján nem lett volna lehetősége.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés