ACNEWS

2024. September 24.   |   Gellért, Mercédesz napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Ilyet se látott még a Balaton

Fotó: Pixabay
Fotó: Pixabay
Eddig nem volt olyan gyors és hatékony eszköz a balatoni vízimentők kezében, amellyel jégen és mocsárban is tudtak menteni. Ennek most vége.
Hirdetés
Ad image

Sok fejtörést okozott az elmúlt évtizedekben a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának, hogy miként lehet hatékonyan és gyorsan menteni nehezebb terepen. Ilyen a mocsár, vagy a jég. Ezeket gyalogosan, vagy amikor lehetett, korcsolyával oldották meg, azonban ez sok energiát felemésztett, és lássuk be, nem a leghatékonyabb módszer. De ennek most vége.

A szakszolgálat még 2019-ben kezdett el aktívan dolgozni azon, az Infostart elmondása szerint, hogy beszerezzen egy airboatot, azaz egy légcsavaros hajót. Felvették a kapcsolatot amerikai gyártókkal, kerestek európai megoldásokat, és végül 2,5 éve találtak egy helyet Csehországban, ahol két darab amerikai gyártású, újszerű légcsavaros hajót kínáltak eladásra 40 millió forintért. A tulajdonos csak a kettőt egyben volt hajlandó eladni, ezért gyűjtés indult, amelyben 68 alkalommal érkezett célirányos támogatás, összesen 7 millió 597 ezer 200 forint magánszemélyektől és gazdasági szereplőktől. 

Közben szerencsére az eladóval sikerült lealkudni az árat 26 millió forintra. A szükséges 18,4 millió forintot pedig az egyesület munkájából származó bevételből tudják fedezni. Így végre megérkeztek a légcsavaros hajók, amiket hivatalosan üzembe helyeztek.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés