ACNEWS

Ursula győzött: halál a farkasokra

Ursula von der Leyen / Fotó: Shutterstock
Ursula von der Leyen / Fotó: Shutterstock
Az EU mégiscsak le akarja lőni a veszélyes farkasokat. Két évvel Ursula von der Leyen kedvenc pónijának megölése után.
Hirdetés
Ad image

Délben az EU 27 tagállamának állandó képviselői szavaztak a farkasok védettségének csökkentésére irányuló javaslatról. Eredmény: minősített többséggel (a 27-ből 20-an) igennel szavaztak.

A szavazás még nem kötelező érvényű. A környezetvédelmi miniszterek tanácsában történő megerősítés azonban biztosnak tekinthető. Ez azt jelenti, hogy a problémás farkasok mostantól célkeresztbe kerülnek.

Egy évvel ezelőtt a Bizottság azt javasolta, hogy a Berni Egyezményben a farkas státuszát „szigorúan védett” helyett „védett” státuszra minősítsék vissza. Az EU Parlament egyetértett ezzel, de a Tanácsban ez még nem volt elegendő a többséghez.

Az új luxemburgi kormány, amely felülvizsgálta a Németországból bevándorló farkasokkal kapcsolatos álláspontját, változást hozott a német álláspontban. Miután Alsó-Szászországban és Bajorországban a pásztorok tömeges farka-problémákat tapasztaltak.

A BILD információi szerint most a német kormány is beleegyezett a farkasok védelmi szintjének csökkentésébe. Bár azzal a szigorú kikötéssel, hogy a kilövési korlátozások enyhítése nem terjed ki más „problémás fajokra”, például a halgazdálkodók számára különösen bosszantó kormoránokra.

A farkasok védett státuszának regionális kilövési engedélyekkel történő megkerülésére tett korábbi kísérleteket az Európai Bíróság a berni egyezményre hivatkozva megsemmisítette. Ez azonban most megváltoztatható már 2024 decemberében, amennyiben az uniós kérelem időben beérkezik.

Az EU Bizottság elnöke, Ursula von der Leyen, aki alapvetően nem kérdőjelezi meg a farkasok védelmét, így győzött. „Ha a faj bizonyos régiókban már nem veszélyeztetett, akkor a farkasokkal is másképp kell bánni, például vadászni kell rájuk” – magyarázta már 2023-ban, hozzátéve, hogy a farkasok populációjának alakulása mellett a helyi emberek életének valóságát is figyelembe kell venni. A fenyegetettségi helyzettől függően képesnek kell lenni a jogszabályok értelmezésének kiigazítására.

Von der Leyen kemény vonalát több helyről bosszúként is értelmezték: 2022 szeptemberében egy problémás farkas megölte kedvenc póniját, Dollyt. A harapásnyomok vizsgálata során kiderült: a hatóságok által ismert farkasról volt szó, amely a jelek szerint hosszan tartó harcot folytatott Dollyval.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés