ACNEWS

Aggódhatunk: túl sokat nőtt a férfiak pénisze az elmúlt harminc évben

Illusztráció / Fotó: Pexels
Illusztráció / Fotó: Pexels
Vajon miért zsugorodik a pénisz az életkor előrehaladtával? Örüljünk-e annak, hogy az utóbbi években hosszabb lett az átlagos hímtag? Az orvos válaszol.
Hirdetés
Ad image

Minden testrészünk változik, átalakul az életkorral, egyes tagjaink sajnos megnőnek, mások pedig sajnos összemennek. A változások pedig mindig éppen ellentétesek az elvárásainkkal…

A heute cikkéből értesülhettünk egy elsőre örvendetes hírről is: az elmúlt harminc évben az átlagos pénisz hossza 24 százalékkal nőtt. Sajnos az adat nem ad okot a derűlátásra, sokkal inkább aggasztó. A hivatkozott tanulmány szerzője, Dr. Michael Eisenberg kutatásai alapján kijelentette, hogy a hasonlóan gyors változások testünk jelentős átalakulásaira utalnak, amelyeknek nem lenne szabad ilyen rövid idő alatt megtörténniük.

Az aggodalmakra okot adó adatokat 55 ezer férfi bevonásával gyűjtötték össze, hetvenöt vizsgálatsorozatot végeztek el 1992 és 2021 között, elsősorban a pénisz hosszát illetően. „Az erekciós pénisz hossza átlagosan 12,1 centiméterről 15,2 centiméterre nőtt az elmúlt 29 évben” – foglalta össze a kutatás leglényegesebb adatát Dr. Eisenberg, aki hozzátette, az eredmények megerősítésén és a változások okainak felkutatásán tovább dolgoznak.

De a pénisz zsugorodik is az évek múlásával. A pénisz zsugorodását, az erekció gyakoriságát és intenzitását éveink számán kívül káros szenvedélyeink, krónikus betegségeink is befolyásolják. A dohányzás, az alkoholfogyasztás, a stressz, a mozgásszegény életmód, az elhízás, a cukor- és keringési betegségek egyaránt ellenünk, pontosabban nemes szervünk ellen dolgoznak.

Mary Samplaski, a Dél-Kaliforniai Egyetem urológusa és férfi meddőségért felelős kutatója az életkor mellett egyértelműen a káros szenvedélyeket jelölte meg a zsugorodás első számú felelőseként. A szakember szerint az egészséges vérbőség legfőbb ellensége az ereket is károsító dohányzás, továbbá kiemelte, számos életmódbeli körülmény is siettetheti a tesztoszteronszint radikális csökkenését és az érrendszer leépülését.  

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

18+

Felnőtt tartalom

Elmúlt már 18 éves?

Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!