ACNEWS

Vészesen közeleg a nyugdíjkorhatár-emelés

Fotó: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Régóta rettegett téma mindenki számára a nyugdíjkorhatár emelése. Azonban a jelek szerint lassan elkerülhetetlenné válik.
Hirdetés
Ad image

Európát nézve nincs nagy különbség a nyugdíjkorhatárok között. Ehhez hasonlóan az emelés szükségességében is nagy egyetértés mutatkozik, ugyanis nem lehet tovább húzni, hogy kezdjünk valamit az elöregedő társadalommal. Ráadásul bizonyos országokban a férfiak és nők közötti korhatárok összehangolása is tervben van. A döntésnek alapvetően gazdasági és demográfiai okai vannak, amik miatt előbb vagy utóbb a kormányok kénytelenek lesznek tovább emelni ezt az évszámot. A Promotions most összeszedett 5+1 olyan indokot, ami miatt nem lehet sokáig halogatni ezt a döntést.

Öregedő társadalom

A fejlett országokban a népesség öregszik. Azaz az idősebbek aránya egyre nagyobb a fiatalabbakhoz képest. Ez azt jelenti lényegében, hogy a mind több nyugdíjast az egyre szűkülő aktív munkavállalói réteg tart el. A nyugdíjrendszerek a fiatalabb népességnél működnek jól, az egy öregedő társadalom esetében záros határidőn belül fenntarthatatlanná válnak.

Hosszabb várható élettartam

A demográfiai adatok alapján nőtt a várható élettartam, szóval hosszabb ideig kell nyugdíjat fizetni. Ez pedig csak egy újabb teher a költségvetésre.

Egyre kevesebben szülnek

Hazánkban is folyamatosan csökken a születési ráta, ez pedig azt eredményezni, hogy egyre kevesebb fiatal kerül ki a munkaerőpiacra. Mibdeközben egyre többen mennek nyugdíjba. Ez tovább rontja a nyugdíjrendszerek fenntarthatóságát, hiszen kevesebb munkavállaló fizet adót és járulékokat, amelyekből a nyugdíjakat finanszírozni lehet.

Nyugdíjrendszerek összeomlása

A nyugdíjrendszer, mint olyan, jelentős költségekkel jár. Ha nem emelik meg a korhatárt, akkor a kormányok előtt két lehetőség áll. Vagy az adókat kell tovább növelni, vagy a nyugdíjakat kell csökkenteni. Mindkettő politikailag kockázatos lépésnek számít.

Munkaerőpiaci változások

Minél tovább élnek az emberek, annál tovább tudnak dolgozni. Ma is rengeteg magyar nyugdíjas dolgozik aktívan, hiszen fizikailag képes rá, sőt igényli. Ráadásul ez plusz pénzt jelent számukra. Ezek főként szellemi vagy könnyű fizikai munkák. A tapasztalat és az általános munkaerőhiány miatt egyre több munkaadó alkalmaz nyugdíjasokat.

Gazdasági versenyképesség

A nyugdíjkorhatár emelésének egyik legkevesebbet említett aspektusa, hogy minél tovább dolgozik valaki, annál hasznosabb az ország versenyképessége szempontjából. Ez pedig egy olyan szempont, ami a gazdasági szakemberek számára első számú prioritás, amikor törvényeket, rendeleteket kell alkotni.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés