ACNEWS

2024. September 30.   |   Jeromos napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Szeretne kínai e-autót? Várjon még vele

Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Illusztráció / Fotó: Shutterstock
Pénteken nagy horderejű döntés születik a kínai elektromos autók ügyében.
Hirdetés
Ad image

Október 4-én az Európai Unió tagállamai óriási jelentőségű döntést hoznak a e-mobilitást illetően. A kínai elektromos autókra kivetendő büntetővámokról szavaznak – tudósított a hvg. Ebben a kérdésben utoljára júniusban született állásfoglalás, amikor ideiglenes védővámot vezettek be a kínai elektromos autók áradatának megfékezésére. A júniusi döntés november 3-ig maradhat érvényben, az Unió tagállamainak legkésőbb október végéig dönteniük kell arról, hogy a következő öt évben milyen módon óvják, illetve óvják-e egyáltalán a belső piacot a Kínában készült e-autók dömpingjétől.

A védővámok bevezetésére végső soron azért került sor, mert Kína sok éven át bőkezű állami támogatást juttatott az elektromos autókat gyártó vállalatainak, amelyek így jelentős versenyelőnybe kerültek vetélytársaikkal szemben.

A pillanatnyi szabályozás értelmében egyes kínai gyártók kénytelenek a tíz százalékos importvámon felül további negyven százalékos büntetővámot is fizetni, ha gyártmányaikat az Európai Unióban kívánnák forgalmazni. Egyesek szerint ehhez hasonló korlátozás maradhat érvényben, ám mások úgy vélik, ennek esélye kétséges, tekintettel arra, hogy Németország és Spanyolország is kritizálta a döntést. Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a múlt héten jelentette ki, hogy Magyarország nem fogja támogatni a szigorú szabályozás fenntartását.

A pénteken várható szavazás kimenetele egyelőre kétséges. Amennyiben a 27 tagállam közül csak 15 ellenzi a büntetővámokat, és az ellenzők az Unió teljes lakosságának kevesebb, mint 65 százalékát képviselik, a belső piac szereplőit védő intézkedés hatályban marad, tehát továbbra is tíz százalékos importvám és negyven százalékos büntetővám sújtja majd a kínai elektromos autókat.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés