ACNEWS

2024. October 04.   |   Ferenc napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Hamarosan valódi tengerré alakul a Balaton

Balaton Fotó: Shutterstock
Balaton Fotó: Shutterstock
Fokozatosan növekszik a Balaton vizének a sótartalma. A szakértők szerint, ha ez a trend nem változik, tengerünk is lehet.
Hirdetés
Ad image

Nem egyedülálló jelenség a Balatonban megfigyelt sótartalom növekedése, világszerte hasonló folyamatok zajlanak le. A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet kutatása szerint az elmúlt 50 évben a legnagyobb tavunk sókoncentrátuma folyamatosan emelkedett. A Portfolio arról számolt be, hogy olyannyira növekedett ez az érték, hogy a 19. század végén még 450 mg/l körül volt ez a szám, míg napjainkra ez már 620-690 mg/l közé nőtt.

Persze ez messze elmarad még mindig a tengerek sótartalmától, de az édesvízi jelleg lassan veszít erősségéből. A fő oka ennek a jelenségnek a klímaváltozás, ami növelte a párolgást és ezáltal a sók koncentrációját. Emellett az urbanizáció is szerepet játszik benne, hiszen a beépített területek növekedése és a szennyvizek befolyásolják a környezetet.  Érdekesség, hogy a kutatás szerint a beépített területek aránya 1927 óta 1,6 százalékról 6 százalékra növekedett.

A kutatás szerint, ha ez a trend így folytatódik az elkövetkezendő években is, akkor a Balaton sótartalma 50 éven belül megközelítheti az 1000 mg/l értékét. Ez pedig alapvető változásokat idézhet elő a tó ökológiai rendszerében. Szerencsére még nem fordította fel teljesen a folyamat a tó élővilágát, de arra számítani lehet, hogy a következő évtizedekben jelentős hatással lehet az élő szervezetekre és a tó turisztikai vonzerejére  is.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés