ACNEWS

2024. October 05.   |   Aurél napja

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Ad image

Robotokat küldenek iskolába a beteg norvég gyerekek

Forrás: No Islolation
Forrás: No Islolation
Kifejlesztettek egy norvég robotot, ami képes átvenni a gyerekek helyét az iskolákban. Így kapcsolatban tudnak maradni osztálytársaikkal.
Hirdetés
Ad image

Sajnos előfordul, hogy egy gyerek krónikus beteg és nem tud iskolába járni akár hónapokon keresztül. Ez pedig nemcsak a betegség miatt terheli meg a gyerekeket – az osztályteremből és a barátoktól való elszakadás is megviselheti őket mentálisan. Ezért a norvég No Isolation  cég kifejlesztette az AV1 robotot, amely képes átvenni a gyerekek helyét az iskolában. Ő lesz a szemük, fülük és a hangjuk. Ezzel segítve a beteg iskolásokat abban, hogy kapcsolatban maradjanak az osztálytársaikkal. Norvégiában azonnal sikert aratott, és hamarosan más országokban is elterjedt.

A CNN beszámolója szerint az AV1 egy úgy néz ki, mint egy emberi fej és törzs üres, leegyszerűsített változata. Azaz egy kezdetleges mellszobor. A készülék 360 fokban forgatható, és kamerával, mikrofonnal és hangszóróval van felszerelve. A tanárok a diák asztalára tudják tenni, aki otthonról egy alkalmazás segítségével irányítja azt. A kamera segítségével körbe tud nézni az osztályteremben, hallja az órát, tud beszélgetni az osztálytársaival, sőt még jelentkezni is tud azzal, ha felkapcsolja a roboton lévő lámpát.

Jelenleg összesen 17 országban, 3000 aktív AV1-es egység van, amiből az Egyesült Királyságban és Németországban 1000-1000 darabot használnak. Ezeket Angliában havi 150 fontért (72 000 forintért) lehet kibérelni, vagy 3 700 fontért (1,77 millió forint) megvásárolni. Florence Salisbury, a cég marketingigazgatója szerint a legnagyobb előnye a készüléknek, hogy képes fenntartani a társadalmi kötelékeket. Példaként egy 15 éves angliai diák történetét hozta fel, akinek a barátai a robotot magukkal viszik még ebédelni is, hogy a fiú ne maradjon le semmiről.

A programot még a koronavírus-járvány előtt indították el, sok iskola pedig arról számol be, hogy a robotok segítségével könnyebben vissza tudnak térni azok a gyerekek is az iskolapadba, akiken nehézséget okozott a tantermi környezetbe való visszailleszkedés. Azonban sokan elismerték, hogy sok adminisztratív kihívással jár az, amikor a robotot az iskolába vagy a kórházba próbálják bejuttatni. Ugyanis állandó internetkapcsolatra van szükség ahhoz, hogy működjön.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés