ACNEWS

Őrület jön a patikákban

A magyar lakosság általános egészségügyi állapota rossz, a várható élettartam rövidebb, mint az uniós országok átlaga. Nincs mese, sürgősen lépéseket kell tenni.
Hirdetés
Ad image

Pénteken Hévízen befejeződött a Mozgás receptre elnevezésű kétnapos konferencia, amelynek zárónapján Révész Máriusz is felszólalt – adta hírül a hvg. A Miniszterelnökség Aktív Magyarországért felelős államtitkára előadásában emlékeztetett arra, hogy a magyar lakosság egészségi állapota meglehetősen rossz. A várható élettartam férfiaknál 5,3 évvel, a hölgyek esetében 3,9 évvel marad el az európai uniós átlagtól, ami komoly versenyképességi hátrányt jelent a gazdaságnak. Sokat vagyunk betegek, sokat költünk táppénzre és sok munkaidő esik ki, tennünk kell a felzárkózásért. A különböző felmérések azt mutatják, hogy az egészségi állapotunk elsősorban az életmódunktól függ, sokkal kisebb szerepet játszik az egészségügyi ellátórendszer, a környezet vagy a genetika.

Révész Máriusz előadásában hangsúlyozta, hogy egyes kezdődő betegségekre nem gyógyszert kellene felírni, hanem mozgást. Eredményes külföldi példák nyomán kezdték el vizsgálni annak a lehetőségét Magyarországon, hogyan lenne lehetséges társadalombiztosítási támogatással különböző mozgásformákat előírni a betegeknek. Rá kell venni az embereket, figyeljenek magukra jobban, legyenek aktívabbak. Továbbá a gyógyító tevékenységet végző személyeket a szabadidős-, valamint élménysportok területén dolgozók is támogathatnák. A politikus elmondta, hogy egy Új-Zélandról indult Mozgás receptre program már már több skandináv államban és Nagy-Britanniában is eredményesen működik.

Révész Máriusz példával is szemléltette a program lényegét. Elmondta, hogy amint valakinél megjelennek például a magas vérnyomás vagy más kezdődő betegségek tünetei, nem kapna azonnal gyógyszereket, hanem előbb mozgásterápiára küldenék. Utóbbinak olyan jótékony hatása van, hogy több országban a társadalombiztosítás már ugyanúgy támogatja a költségeit, mint a gyógyszerekét. Magyarország most teszi meg az első lépéseket, jelenleg egy olyan kiadvány szerkesztése zajlik, amely svéd tapasztalatokon alapul.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés