ACNEWS

Kiderült Kolumbusz meglepő származása

Kolombusz / Fotó: Shutterstock
Kolombusz / Fotó: Shutterstock
Pizza, spagetti és Amerika felfedezése - az olaszok nemzeti kincsei. De mi van, ha Kolumbusz Kristóf egyáltalán nem is volt olasz? Inkább spanyol zsidó.
Hirdetés
Ad image

Ezt állítják most spanyol tudósok. Kutatásaik szerint Kolumbusz Kristóf – meglepetés! – valójában Spanyolországból származott.

A Granadai Egyetem szakértői Kolumbusz és egy rokon DNS-mintái alapján állítják, hogy a felfedező származását egy szefárd zsidó családra szűkítették le. A navigátor állítólag a spanyol mediterrán térségből származott – és nem, mint sokáig hitték, az olasz kikötővárosból, Genovából. A tudósok szerint Kolumbusznak titkolnia kellett származását és valószínűleg valódi vallását a 15. század végén az Ibériai-félszigeten a zsidókat ért üldöztetések miatt.

Erről az RTVE spanyol állami televízió szombaton sugárzott dokumentumfilmjében számoltak be. Ebben José Antonio Lorente kutatási igazgató ismertette eredményeit. „Nagyon hiányos, de elegendő DNS-ünk van Kolumbusz Kristóftól” – mondta Lorente a dokumentumfilmben.

 „Van DNS-ünk a fiától, Hernando Kolumbusztól, és kétséget kizáróan az ő a fia” – mondja a kutató. A genetikai anyaga olyan jellemzőket tartalmaz, amelyek összeegyeztethetők a zsidó származással.

Kolumbusz a spanyol korona megbízásából indult útnak, és 1492 októberében szállt partra Amerikában, hogy tengeri utat keressen Indiába. Sokáig azt feltételezték és tanították az iskolákban, hogy a navigátor Genovából származott – ezt azonban vitatják. A kritikusok többek között arra hívják fel a figyelmet, hogy nem olaszul, hanem spanyolul írt. Amúgy Portugália is magának követeli a tengerészt. Többek között azért, mert ott nősült meg. A felfedező csontjainak maradványai a dél-spanyolországi Sevilla katedrálisában találhatók.

Lorente csapata évek óta vizsgálja a Kolumbusz származásával kapcsolatos számos elméletet, és most arra a következtetésre jutott, hogy a spanyol származás a legvalószínűbb. A csoport olyan férfiaktól vett DNS-mintát, akik Genova és Milánó között éltek, és a Colombo vezetéknevet viselték. Feltételezésük: ha Kolumbusz ebből a régióból származik, akkor genetikai hasonlóságnak kell lennie. De nem találtak genetikai hasonlóságot, mondják.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés