ACNEWS

Falkában tombolnak a vaddisznók Szentendrétől Tatabányáig

Fotó: Facebook
Fotó: Facebook
Kitört a vaddisznó invázió, számtalan faluban és városban csapatostul garázdálkodnak az élelmet kereső, veszélyes dúvadak.
Hirdetés
Ad image

Fülsüketítő visítással, hangosan röfögve, falkában bandáznak Szentendrétől Tatabányáig az utcákon a vaddisznók, hogy élelmet találjanak maguknak. Még csak félelem sincs bennük, nem úgy, mint a lakókban, akik okkal rettegnek a több száz kilós vadállatoktól. A probléma több magyar településen is fennáll, amit csak a vadak befogásával és kilövésével lehet megoldani. Utcákon korzózó vaddisznókat láttak már többek között Budapesten, Salgótarjánban, Tatabányán, Ürömben, Pilisborosjenőn és Szentendrén is. De mint azt az AcNewss megírta, ott bandáznak a Balaton-parti településeken utcáin is.

Az iskolánál bandáztak a disznók

Baján fényes nappal egy kerékpárost ijesztett meg egy hatalmas vadkan, Salgótarjánban egész konda kocogott végig az utcákon. Pár napja Pilisborosjenőn egy iskola mellett tizenegy vaddisznót kellett elzavarni fényes nappal. Tatabányán a város utcáin december végéig vadászati engedélyt adtak ki a vaddisznókra. De Budakalászon is rendszeresen rendelnek el lakott területen vaddisznóvadászatot. „Pont egy hete mentünk ki délelőtt a Széchenyi és az Őzláb utca között lévő területre, ahol korábban látták a malacokat” – magyarázta a blikknek Pilisborosjenőn Horváth Zoltán, vadkilövéssel  megbízott vezető. – Egy út menti árokban három koca és és nyolc malac lakmározott. Ha a malacaikat védő anyaállatok veszélyt éreznek, abból komoly baj lehet. Tapsolással, kiabálással el tudtuk őket kergetni, de nem árt vigyázni.”

A lakók félnek, a vadkan nem

Tömöri Balázs polgármester korábban egy játszótérre is tilalmat rendelt el, hogy kihajthassák az ott tanyát verő vaddisznókat. Az önkormányzati közlemény szerint a vaddisznók nem támadnak, csak táplálékot keresnek, a lakosok által kihordott zöldhulladék, rothadt gyümölcs, komposzt, lekaszált fű vonzza be az állatokat. „Mondták hogy legyünk óvatosak, hiszen tavaly egy helyi lakos és egy túrázó kiskutyáját is kikapta egy-egy vadkan – mondta a helybeli Andrea. – Azért ez nem megnyugtató, félünk, főleg, aki az erdő alatti utcákban lakik és kisgyereke is van. A vaddisznó nem az utcákra való.

Facebook
Twitter
Reddit
Telegram
Email
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés